• Belföld
Faktor

Nagy a harc a képzett munkaerőért: ezekben a szakmákban a legkönnyebb elhelyezkedni

Nagy a verseny a képzett munkaerőért ma Magyarországon. Nézzük, hol helyezkedhet el legkönnyebben!

Már nem a cégek válogatnak a jelöltek között, hanem a keresett végzettségű munkavállalók válogatnak az ajánlatok között - írja a penzcentrum.hu. Utoljára a 2008-as válság előtt volt ilyen sok szabad álláshely.

Főleg a nyári szezonban van hiány a megfelelően képzett és tapasztalt dolgozókból több területen, így elsősorban a vendéglátás és turizmus területén is. Leginkább a bolti eladókat, pénztárosokat, raktárosokat és sofőröket keresnek.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

    A HR-es piacon az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány. Ezek a szakmák mostanra ugyanis kezdenek kiöregedni. A vasúttársaság hasonló utánpótlás problémákkal küzd. A szakmunkásképzés korábbi átalakítása miatt (a vasutas szakközépiskolák egy részét a kilencvenes években megszüntették) jelenleg körülbelül 300 vasúti szakember hiányzik az egyébként csaknem 38 ezer fős dolgozói létszámból.

    A Magyar Honvédségnél körülbelül 5000 fős a létszámhiány. Többek között a szerződéses legénységi állománynál (közkatonától szakaszvezetőig), az altiszti és a fiatal tiszti kategóriában, illetve egyes, nagyon képzett szakmákban (mérnökök, informatikusok) a legsúlyosabb a helyzet.

    A kamionosoknál a munkaerőhiány az ágazat versenyképességét is akadályozza. A létszámcsökkenés legfőbb oka az, hogy a fiatalok más munkát választanak, mielőtt elérnék a C vagy D kategóriás jogosítványhoz szükséges korhatárt, vagy inkább elmentek külföldre. Éppen ezért január 1-jétől 21 helyett már 18 éves kortól meg lehet szerezni a C kategóriás jogosítványt belföldre. Erről itt írtunk részletesebben.

    Nagy a kereslet a képzett mérnökök és informatikusok iránt is, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái alapján Magyarországon a legjobban keresők között vannak, ugyanis havonta akár több százezres fizetést is kaphatnak. Egy jelenleg munkában álló szoftverfejlesztő hetente átlagosan négy új állásajánlatot kap. Tízből négy cég szerint a gépészmérnökökből lesz a legnagyobb hiány 2017-ig a magyar gazdaságban. Ráadásul minden harmadik vállalat villamosmérnök-hiányt jósol, akiket a jármű és közlekedésmérnökök követnek - derül ki a legfrissebb munkaerőpiaci kutatásokból.

    Top 16