• Sport
Faktor

Ez történt a világban, amikor utoljára EB-n jártunk

43 éve, 1972-ben járt utoljára Európa-bajnokságon a magyar fociválogatott. Összeszedtük, milyen érdekes és fontos események történtek még abban az évben.

Az év egyik legmeghatározóbb eseménye a müncheni túszdráma volt. Arab terroristák izraeli sportolókat ejtettek túszul. A rendőrség hiába próbálta őket kiszabadítani, mind a 11 túsz meghalt.

Tartott még a vietnami háború, áprilisban újabb bombázásokba kezdtek az amerikaiak. De még ugyanebben az évben elkezdték a kivonulást is. Richard Nixon volt ekkor az amerikai elnök, aki 1972-ben ellátogatott Kínába és a Szovjetunióba is, de aztán belpolitikai gondokkal kellett szembenéznie: kirobbant a Watergate-botrány. Éppen a foci EB ideje alatt, június közepén a washingtoni Watergate irodaházban tetten értek öt embert, ahogy a Demokrata Párt választási főhadiszállásán lehallgatóberendezéseket szerelnek fel. Nixont ugyan ősszel újraválasztották, de aztán belebukott az ügybe.

1972-ben zuhant le az uruguayi rögbicsapat repülőgépe az Andokban, 3600 méter magasan. 45-en voltak a fedélzeten, ebből 12-en azonnal, 5-en néhány órával később meghaltak, egy ember pedig napokkal később. Nyolc napig keresték a gépet, de hiába. Az utasoknak sem étele, sem meleg ruhája nem volt, így hamarosan halott társaikat ették meg. Végül két hónappal a baleset után többen elindultak a hóviharban, hogy segítséget hívjanak - így mentették ki őket 72 nap után.

Észak-Írországban az úgynevezett véres vasárnap miatt emlékeznek erre az évre: januárban Londonderryben brit katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Ebben az évben lépett hivatalba az ENSZ új főtitkára, Kurt Waldheim. 10 évig töltötte be a posztot, majd osztrák köztársasági elnök is volt. Az elnöki kampánya alatt derült ki, hogy tagja volt az SS lovassági egységének és hazudott náci múltjáról.

Ekkor Leonyid Iljics Brezsnyev vezette a Szovjetuniót, novemberben váratlan látogatásra Magyarországra is jött és átadott egy listát Kádár Jánosnak. A listán azoknak a magyar reformereknek a nevei szerepeltek, akiket a szovjetek szerint el kellett távolítani az MSZMP-ben - például Nyers Rezsőé és Fock Jenőé.

Ebben az évben Kovács Kati nyerte a Táncdalfesztivált, bemutatták A Keresztapát, a Kabarét, a Játszd újra, Samet, a Napfivér, Holdnővért, Fellini Rómáját, az Utolsó tangó Párizsbant és a Francia kapcsolat nyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

És ebben az évben játszott utoljára Európa-bajnokságon a magyar fociválogatott, végül negyedik lett.

Top 0