• Élet
Frányó Krisztina

Ez történik a szervezetünkben, ha cukrot eszünk

A cukor olyan a szervezet számára, mint az üzemanyag az autónak - de csak mérsékelt mennyiségben. A tudósok szerint pedig egy ember általában a napi javasolt mennyiség dupláját fogyasztja el. De hogyan válik energiává a cukor a szervezetünkben, és mi történik, ha túl sokat eszünk belőle?

Fotó: Mészáros Annarózsa

A cukor szén, hidrogén és oxigénatomokra bomlik a szervezetben – a szénhidrát pedig a legfőbb energiaforrásunk, ennek köszönhetően maradhatunk életben, növekedhetünk, mozoghatunk. A felnőtteknek az orvosok szerint ehhez naponta megközelítőleg 63 gramm (nagyjából tizenhat teáskanál) cukrot kellene fogyasztaniuk. Ehelyett a többség ennek a mennyiségnek a dupláját is könnyedén megeszi egy nap – írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A cukor legfőbb vonzereje az emberek és állatok számára is az édes íze. Ez a természetes ösztön része, hiszen az evolúció során azt tanulták meg az ősemberek a természetben, hogy az édes gyümölcsök fogyaszthatóak, míg a mérgezőek általában savanyúak vagy keserűek. Napjainkban a feldolgozott ételekhez vagy cukrozott üdítőkhöz hozzáadott cukor pedig élvezetté vált. A hozzáadott cukor mesterségesen fokozza az étel ízét, és meggátolja a baktériumok kifejlődését. Ez azonban csak az ízlelőbimbóinknak előny, a szervezetünknek valójában rossz hír.

  Fotó: Europress / Eva Hambach - AFP

  Fotó: Europress / Eva Hambach - AFP

  Ha több cukrot eszünk annál, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor plusz adag zsírt tartalékolunk, ezzel pedig növeljük az elhízás és más betegségek veszélyét. Az azonban nehéz feladat, hogy mindig kontroll alatt tartsuk a cukorfogyasztásunkat, mivel több terméken nem tüntetik fel a cukormennyiséget, vagy más néven, más mennyiségben szerepelnek. Emellett nem minden cukor ártalmas a szervezetre nézve.

  A cukor útja a szervezetbenAmikor cukrot eszünk, a vékonybélben található enzimek glükózzá bontják le. Ez a glükóz kerül be a véráramba, és a sejtek elszállítják az izmokhoz és a szervekhez, ahol energiává alakul át. A hasnyálmirigyben található sejtek ellenőrként dolgoznak: folyamatosan ellenőrzik a vérkeringésben található glükózmennyiséget, és ha túl soknak találják, inzulinnal korrigálják. Tehát ha túl sok cukrot fogyasztunk, akkor ezt a szervezet elraktározza későbbre, amikor ezzel kell rendben tartani a vércukorszintet. Ha a szervezet nem termel (elég) inzulint, vagy a sejtek válnak ellenállóvá, akkor kialakul a cukorbetegség, amelynél a vércukorszint külső segítség nélkül veszélyesen magas szintet érhet el.

  Fotó: Europress / Partick Stollarz - AFP

  Fotó: Europress / Partick Stollarz - AFP

  Mi történik, ha túl sok cukrot eszünk?Bár a cukor létfontosságú tápanyag, negatív hatásai is vannak. A hozzáadott cukorral készült termékek nem tartalmaznak „üres kalóriákat” – tehát csak energiatermelő hasznuk van. Ha a kelleténél több cukrot eszünk, akkor a szervezetünknek ki kell találnia, mi mást tud vele kezdeni, ez pedig egy sor problémát eredményez. A túlzott cukorfogyasztás az egyik fő oka az elhízásnak, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának.

  A cukor, az ősi „kábítószer”A rossz hír az, hogy, ahogy az előbb is írtuk, az emberiség evolúciója során arra lett programozva, hogy szeresse a cukrot. Az ősemberek úgy fejlődtek, hogy a magasabb energiatartalmuk miatt az édes ételeket keresték, segítve ezzel a túlélésüket, amikor kevés volt az élelem. Manapság ugyan az élelmiszerek könnyebben elérhetőek, mégis könnyen hangolódunk rá az édes ízekre.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Mindezeknek az oka az agyban keresendő. Ha cukrot eszünk, az agyunk észleli a dopamint és a szerotonint – azokat a hormonokat, amelyek javítják a hangulatunkat. A hatása közel olyan, mint amilyet a drogfüggők tapasztalnak: ellenállhatatlanná teszi a cukrot. A rendszeres cukorfogyasztás akadályozza a dopaminszállítást, ettől pedig még több cukrot kell fogyasztanunk, mert a korábbi hatást már nem érhetjük el ugyanakkora mennyiséggel. Ezt felerősíti a fruktóz is, amellyel a legtöbb ételt édesítik: ez nem nyomja el az éhségérzetet úgy, mint a glükóz, így a szervezetünk nem tudja megmondani, hogy eleget ettünk-e már.

  Hogyan kerül a cukor a szervezetbe?A cukor számtalan formában a szervezetünkbe kerülhet, de többségében –ózra végződő kémiai anyagokban található. A glükóz és fruktóz alapvetően gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben megtalálható, míg a laktóz vagy a galaktóz a tejben és a tejtermékekben. Ezek a természetes cukrok még mérsékelt dózisban és más tápanyagokkal kísérve hasznosak az egészségünkre nézve. Ezzel szemben a hozzáadott cukrok, amelyek az ételek és italok ízhatását fokozzák, egészségtelenek – általában szacharóz formájában kerülnek a szervezetbe.

  Top 16