• Tudomány
Faktor

Ez okozza születéskor az ételallergia kialakulását

Az immunsejtek hiperaktivitása születéskor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával.

A Science Translational Medicine című amerikai folyóiratban közzétett tanulmány felfedezései segíthetnek megelőzni a gyerekkori ételallergiát. A Melbourne-i Egyetem tudósai több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinórvérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél 1 éves korukban ételallergiát állapítottak meg. Az ételallergiások vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Azt is mondta, ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében - írja az MTI.

Len Harrison professzor, társszerző szerint a kutatócsoport feltárja, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében. Megvizsgálják, öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16