• Sport
CsR

Ez áll Katinkák legújabb közleményében, mindenre magyarázatot adnak

Az úszók közösségi oldalukon közös közleményt tettek közzé. Amiben részletesen leírják, miért szeretnék, ha a vezetőség távozna.

"Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét.

Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről,

szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani.

Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania. Korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarunk, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel.

Fontosnak tartjuk, hogy a 2017-es hazai VB sikeres legyen és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnénk együttműködni a mindenkori sportvezetéssel annak érdekében, hogy a magyar úszó sport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottunk az alábbi pontokban, melyeket az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából terjesztünk a nyilvánosság elé:

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására 2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.

3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.

4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.

5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását 6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei. 7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése - amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.

Az egyeztetésen részt vett és a nyilatkozatot kiadja: Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó Shane Tusup, olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő - írják az úszók Facebook oldalukra kitett közleményükben.

Kommentek:

Top 0