• Külföld
Faktor

A világ egyik legnagyobb cége hazudott a klímaváltozásról

A cég ellen most vizsgálat folyik, mert a tudományos tényeket is eltorzították.

Szisztematikusan megtévesztette az éghajlatváltozással foglalkozó nem tudományos közönséget az Exxon Mobil a klímaváltozással kapcsolatos kommunikációjával – erősítette meg egy, a Harvard kutatói által készített új tanulmány, amely rávilágít, mekkora eltérés is volt aközött, amit a társaságnál tudtak és amit kommunikáltak a témáról. Míg az Exxon szakértői értékelései és belső kutatási jelentései több mint 80 százalékban elismerték, hogy a globális felmelegedés valós és ember által okozott, a társaság hirdetései 80 százalékban ennek éppen ellenkezőjét sugallták vagy állították.

Az üzleti érdek volt az elsődleges szempont.

Az üzleti érdek volt az elsődleges szempont.

A korábbi, egy-egy konkrét jelentés és megnyilatkozás alapján indult vizsgálatokkal és ügyekkel szemben a tanulmány készítői az Exxon több száz belső jelentését, szakértői kutatási dokumentumot és hirdetéseket vizsgálták meg - különös tekintettel a The New York Timesban 1972 és 2001 között megjelentetett véleménycikkekre.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az Exxon Mobil szisztematikusan félrevezette a közvéleményt a klímaváltozás témájában. A most megjelent tanulmány egyik szerzője, Naomi Oreskes már 2015-ben kimutatta a párhuzamokat a dohányipar egészségi hatásokat tagadó erőfeszítései, valamint az Exxon Mobil klímatémában folytatott kampánya között. "Világosnak tűnik, hogy az Exxon stratégiája megegyezett a dohányvállalatokéval. A késleltetés okos üzleti választásnak tűnt számukra, és talán az is volt részükről" - idézi Oreskes-t a Portfolio.

  A tények magukért beszélnek.

  A tények magukért beszélnek.

  Már idén májusban kiderült, hogy az Exxon klímaváltozással kapcsolatos kommunikációjával valami nincs rendben. Ekkor a részvényesek a menedzsment szándékaival szemben úgy döntöttek, a társaságnak pontos helyzetjelentést kell készítenie az éghajlatváltozásnak a vállalat tevékenységére és jövőjére gyakorolt hatásáról. Ez a fejlemény egyben újabb erős jelzés volt arra vonatkozóan, hogy a klímatéma immár egyértelműen átlépte a befektetői ingerküszöböt mint a döntések során mérlegelendő fontos faktor. Az ExxonMobil ellen azonban már 2015-ben vizsgálat indult, miután felvetült a gyanú, hogy a témában félrevezette a közvéleményt és részvényeseit. Az akkor megfogalmazott vádak szerint a világ legnagyobb olajvállalata igyekezett a közvéleményben kétkedést kelteni a tudományban evidenciaként számon tartott klímatényekkel kapcsolatban.

  A The Times 2015-ben jelentette, hogy a társaság jelentős összegeket fordított arra, hogy felmérje, hogyan befolyásolja a klímaváltozás a sarkvidéki tevékenységeit; mint kiderült, a társaság által készíttetett tanulmányok azon, széles körben elfogadott klímamodellekre támaszkodtak, amelyeket a vezetőség a közvélemény előtt megbízhatatlannak titulált és elutasított.

  A tanulmány aktualitását az adja, hogy az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete, a SEC az ügyészséggel közösen jelenleg is nyomozást folytat azt vizsgálva, vajon a társaság hazudott-e a közvéleménynek és a befektetőknek arról, amit a klímaváltozásról a menedzsment egyébként tudott. 2015-ben Eric Schneiderman New York-i államügyész kívánta bíróság elé idézni a vállalatot az 1977 óta a klímaváltozás okai és hatásai témájában született belső kutatások témájában, azonban az Exxonnak sikerült elérnie, hogy megszüntessék az idézést. Egyébként azt az időszakot is vizsgálják, amikor Rex Tillerson jelenlegi külügyminiszter állt az Exxon Mobil élén. Tillerson 1999 óta töltött be különféle vezető pozíciókat a társaságnál, 2006 és 2016 között pedig ő volt a vezérigazgató.

  MTI grafika.

  MTI grafika.

  Kommentek:

  Top 16