• Tudomány

Évtizedekkel ezelőtt meggyilkoltak holttestére bukkantak

Sok mindenre alkalmasak a magyar helyszínelők legújabb eszközei. A modern talajradarral például évtizedekkel ezelőtt eltemetett áldozatokat tudnak felkutatni. A csúcstechnológiai talajvizsgálót több világszínvonalú felszereléssel együtt vásárolta a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet az év elején. Ennek köszönhetően ma már a magyar a helyszínelők is olyan technikával dolgozhatnak, mint az amerikaiak.

A talajradar tükörben

A talajradar tükörben

Százhúszmillió forintba került a speciálisan helyszínelésre kialakított busz és a benne elhelyezett eszközök, amelyet nem csak a központi bűnügyi technikai egység használhat, segítenek vele a megyei helyszínelőknek is. Például a tatabányai lövöldözésnél is bevetették.

„Az volt a cél, hogy legyen az ORFK-nak egy olyan központi helyszínelő egysége, amely világszínvonalú technikával rendelkezik. Az eszközeink területi és a helyi szervekhez is eljuthatnak. Ha kell, az egész busszal megyünk, de ha csak egy eszközt kérnek a megyei vagy városi technikusok, azt is el tudjuk küldeni a megfelelő személyzettel együtt” - mondja Gárdonyi Gergely ezredes, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazgatójának bűnügyi helyettese, aki büszke arra, hogy külföldre is hívják őket.

Gárdonyi Gergely és a két busz

Gárdonyi Gergely és a két busz

A két, nyolc centiméterrel megemelt, összkerék-meghajtású busszal bárhová el tudnak jutni, mert ezeknek semmi sem jelenthet akadályt. Az új helyszínelő buszt ugyanis úgy tervezték, hogy minden talajon meg tudja közelíteni a helyszínt és a teljesítménye is nagyobb, mint egy átlagos járműé.

Ez egy mozgó laboratórium, amelyben laborminőségű fényképeket vagyunk képesek előállítani. Azokat az ujjnyomatokat, amelyeket a helyszínen levettünk, a buszban képesek vagyunk lefényképezni és jó minőségben beküldeni az intézetbe.

A buszban tudnak csatlakozni egy zárt internethálózatra. Ezen keresztül be tudják küldeni az Intézetbe a levett ujjnyomatot. Itt átfuttatják a nyilvántartásban, vagyis a központi ujjnyomat-azonosító rendszerben, ennek köszönhetően már a helyszíni szemlén kiderülhet, szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban az, aki a tetthelyen hagyta. A buszban hűtő is van, hogy a biológiai mintákat megfelelő körülmények között tudják laborba szállítani és egy páncélszekrény is a különleges bűnjeleknek.

Emellett vásároltak egy olyan eszközt, amely annyira kicsi, hogy a legkisebb helyeken is tudnak vele anyagmaradványokat keresni és egy lézerszkennert, amellyel három dimenzióban tudják rögzíteni a helyszínt részletgazdag felvételen. Az ilyen fotókon az eszközök mérete, egymáshoz viszonyított helyzete és távolsága is jól látható és kiválóan szemléltetik a tetthelyet a tárgyaláson. Emellett madártávlatban rögzített, úgynevezett áttekintő fényképeket is tudnak készíteni, és egy speciális hőkamerát is beszereztek.

A hőkamera - a képre kattintva galéria nyílik -

A hőkamera - a képre kattintva galéria nyílik -

„Van egy talajradarunk, amely 30 cm és 30 méter között, vagy legfeljebb az első talajvízzáró réteg közötti területen radarhullámokat bocsát ki, és a visszaverődésből meg tudja határozni, van-e valami úgynevezett anomália a földben vagy sem. Mondjuk, van-e ott idegen anyag vagy megmozgatták-e a talajt, tehát látszik-e ásózás nyoma. A vizsgálat után a buszban egy szoftver segítségével dolgozzuk fel az adatokat” - magyarázza az ezredes.

A rendszer tíz centiméteres szeletekre szabdalja a talajt a felvételeken, így mutatja meg, mi van a földben. Ha találnak valamit, jön a markoló és feltárja a választott területet. Eddig a hagyományos módszer mindig visszaigazolta azt, amit a talajradarral találtak.

„Több mint húsz esetben vetettük már be és minden esetben 100 százalékosan helyesen működött. Mi sikernek tekintjük azt is, ha keresünk valamit és a talajradar kimutatja, hogy nincs ott” - tette hozzá a bűnügyi technikusok vezetője.

A talajradar, amellyel évtizedes bűntényeket tudnak megoldani - a képre kattintva galéria nyílik -

A talajradar, amellyel évtizedes bűntényeket tudnak megoldani - a képre kattintva galéria nyílik -

Eddig három holtestet találtak meg ezzel a módszerrel. Kétszer sejtették, hol lehet, egyszer viszont még csak nem is gondolták, hogy az a föld, amit megvizsgálnak egy tizennégy évvel ezelőtt elásott ember sírhelye. Bűncselekményhez köthető állati tetemeket is találtak már a talajradar bevetésével.

Új eszközök után kutatnak és fejlesztenekA Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazgatójának bűnügyi helyettese azt is elmondta, hogy az új eszközök használatát a nyomozóknak is meg kell ismerniük, tehát a valóságos helyszínelői munka mellett oktatásra is használják a buszt a csúcstechnológiai eszközökkel együtt.  

Emellett fejlesztik az labort, és tervezik, hogy új optikai nyomkutató és képalkotó berendezéseket is beszereznek. Például keresnek olyan eszközt, amellyel az anyagmaradványok eredetét tudnák a helyszínen elemezni. A genetikai osztállyal együtt pedig azon dolgoznak, hogyan lehetne a tetthelyen DNS-vizsgálatokat végezni.

Top 0