• Krimi
Faktor

Évtizedek óta tudták, kik a pedofilok, mégsem tettek semmit

A brit rendőrségnek már a nyolcvanas évek óta birtokában volt egy lista 307 pedofil nevével, mégsem nyomoztak utánuk, így továbbra is molesztálhatták a gyerekeket. Most vizsgálják, hogy a hatóságok megfelelően jártak-e el a listával.

A listán egy olyan csoport tagjainak a neve és címe szerepelt, amely a pedofilokat támogatta. A pedofil információs csoport (Paedophile Information Exchange, PIE) több mint 300 tagjának adatai az Independent szerint a nyolcvanas évek óta a rendőrségnél voltak, ennek ellenére nem használták fel ezeket a felkutatásukra.

Az Independent úgy tudja, hogy több olyan gyerekbántalmazó neve is szerepelt a listán, akiket azóta különböző okok miatt elítéltek. Charles Napiert például 2014-ben 13 évre börtönbe küldték, mivel több százszor támadt szexuálisan iskoláskorú fiúkra.

Charles Napier (fotó: Europress - Peter MacDiarmid / Getty Images)

Charles Napier (fotó: Europress - Peter MacDiarmid / Getty Images)

Az Independentnek több rendőrségi forrás is elismerte, hogy tudtak a listáról, mégsem használták fel.

Röviden megvizsgálták a listát akkor, hogy biztosak legyenek benne, hogy a rajta szereplő emberek közül senki sem dolgozik gyerekekkel.

- mondta a lapnak a Scotland Yard egyik dolgozója. A névtelen forrás szerint a probléma az volt, hogy nagyon nehéz lett volna házkutatási parancsot szerezni a listán szereplők ellen, mivel maga a szervezet nem volt illegális. Így hiába segíthetett volna leleplezni a pedofilokat a lista, nem válhatott az ellenük folyó nyomozások alapjává.

A listán, amelyen összesen 307 név van, több ismert brit személyiség is szerepel, például a fizikus Keith Harding vagy Sir Peter Hayman, az azóta meghalt diplomata. Négy nő és több külföldön élő brit is van a listán, viszont mindenkit nem lehet azonosítani rajta, mert sokan álnéven szerepelnek, vagy a megadott cím nem pontos.

Olyanok is vannak azonban, akiknek a neve szerepel egy, az amerikai hatóságok által összeállított listán is, amely szintén elérhető volt a brit rendőrök számára. Ezen azokat a briteket tüntették fel, akik amerikaiaktól vásároltak gyerekpornó-képeket. Azok között, akik mindkét listán fel vannak tüntetve, van egy tanár is, akit 1994-ben 10 évre ítéltek gyerekmolesztálásért és gyerekekről készült szexképek birtoklásáért.   

A gyerekmolesztálás ellen harcoló brit szervezeteket megdöbbentette, hogy a rendőrség nem használta fel a PIE listát. Szerintük több gyerek szexuális bántalmazását is meg lehetett volna előzni a lista segítségével, hiszen azok, akik a pedofília iránt érdeklődnek, gyakran el is jutnak odáig, hogy gyerekeket molesztáljanak, ezzel életre szóló traumát okozva nekik.

A dokumentum most egy független vizsgáló testülethez került, hogy megnézzék, történt-e a hatóságok részéről mulasztás.

Az 1970-es években olyan csoportok, mint a PIE nyilvánosan léptek fel azért, hogy legalizálják a gyerekek és felnőttek közötti szexuális viszonyt. Ma ez már elképzelhetetlennek tűnik, de nem sokkal a szexuális forradalom után még nem volt világos, hogy mi az elfogadható szexuális viselkedés. A PIE-t 1974-ben olyanok alapították, akik magukat gyerekszeretőként nevezték, amely a pedofil görög szó jelentése. A csoport igyekezett elfogadható képet kialakítani a pedofilokról: amellett érveltek, hogy kegyetlen dolog eltiltani a gyerekeket a szexualitástól, így a gyerekek védelmezőjének kiáltották ki magukat. A csoport arca, Tom O’Carroll jelenleg is pedofil-aktivista, aki szerint a gyerekek és felnőttek közötti beleegyezéses szexuális kapcsolat nem okoz semmilyen traumát.

Arról, hogy az interneten milyen veszélynek vannak kitéve a gyerekek a pedofilokkal szemben, ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Top 0