• Külföld
Faktor

Mentegetőzik a világmárka: teljesen jó ruhákat égettek el

Rengetegen hordják a márkát, de a legtöbben nem sejtik, hogy a cég mit csinál a forgalomból kivont termékekkel.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A környezetbarát és újrahasznosítható termékeivel kampányoló H&M divatcég évente több tonna új ruhát éget el egy dániai égetőműben – írja az Index a dán TV2 tévécsatornára hivatkozva. A tévé Operation X nevű műsorában olyan felvételeket mutattak be, amelyeken titokban érkeznek a roskildei égetőműbe a teherautók a teljesen új, árcímkékkel ellátott ruhákkal.

A műsornak több korábbi alkalmazott is megerősítette, hogy itt semmisítik meg nagy tételben az eladatlan termékeket. A riport készítőinek szállítólevelek is a birtokába kerültek. Ezek azt mutatják, hogy Roskildében már 2013 óta égetnek el ruhákat, évente átlagosan 12 tonnát.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A riport megjelenése után a dán H&M elismerte, hogy valóban égetnek el ruhákat, de csak gyári hibás vagy sérült termékeket. Például olyanokat, amelyeket a szállítás során víz ért, a raktározás közben penészesek lettek, vagy a határértéket meghaladó mértékben mutathatók ki rajtuk egészségre káros anyagok, például ólom. A cég a Facebookon azt írta: "Meglepett minket ez a riport, a H&M-nek ugyanis semmi oka nincs arra, hogy a hibátlan termékeit elégesse".

  A dán tévéműsor stábja azonban vitatta ezt. Azt állították, hogy az égetőműbe érkező ruhák egy részét megvizsgálták, amelyeken se víz, se nedvesség, se penésznyomok, se ólomszennyezettség nem volt kimutatható. A dán tévének Christina Dean, a környezetbarát és pazarlásmentes textilkereskedelemért küzdő Redress nevű szervezet vezetője azt mondta: érthetetlen számára, hogy egy ilyen világcégnek hogyhogy nincs olyan raktára, amelyben meg lehetne védeni ruhákat az átnedvesedéstől, a penésztől vagy az egészségtelen szennyeződésektől.  

  A dán tévé riportja szerint a H&M mellett más nagy cégek is így semmisítik meg a felesleget. A Bestseller nevű konszern például évi 49 tonnányi ruhát éget el. Ők is selejtes termékekre hivatkoznak, de a tévé szerint ennek igazi oka az, hogy jobban megéri elégetni a ruhát, mint újrahasznosítani.  

  A ruhagyártás egyébként a világ második legszennyezőbb iparága közvetlenül az olajszektor után.

  Kommentek:

  Top 16