• Belföld
Faktor

Erre kell figyelni a klímaberendezéseknél, hogy elkerülje a megbetegedést

Fontos, hogy a lecsapódó nedvesség megfelelően legyen elvezetve, mert a pangó víz a baktériumok, penészgombák, mikroorganizmusok melegágya.

A klímaberendezéseket évente legalább kétszer - használati időszak előtt és után - kell tisztíttatni, ennek elmaradása egészségügyi problémákhoz vezet - írta a Magyar Idők.

Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának munkatársa elmondta, azt is fontos, hogy a lecsapódó nedvességet megfelelően vezessék el, mert a pangó víz a baktériumok, penészgombák, egyéb mikroorganizmusok melegágya. A klímaberendezés a pangó vizet a levegőbe porlasztja, ami Legionella-fertőzést is okozhat - írja az MTI.

A fertőzés enyhébb formája a Pontiac-láz, ami influenzaszerű tüneteket okoz, de általában spontán gyógyul. Súlyosabb formája a legionellosis, amely elsősorban a tüdőt támadja meg, és akár halálos kimenetelű is lehet - mondta a szakember.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Magyarországon 2016 óta rendelet írja elő, hogy a fokozott kockázatot jelentő közegekben, például közfürdőkben, kórházakban, gyárakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben rendszeresen vizsgálják és szűrjék a Legionellát.

    Egy független laboratórium tavalyi átfogó mérésében a hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutatta ki a baktériumot, ami 44 esetben meghaladta a figyelmeztetési szintet. Az ivóvízminták mintegy negyedében találták meg a kórokozót, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg ezt - írta a Magyar Idők.

    Kommentek:

    Top 16