• Sport

Évente ezer atléta kap doppingellenőrzést

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) új reformcsomagot készített a dopping visszaszorításának érdekében. Egy év alatt ezer atlétát fognak ellenőrizni, amit azért tudnak megcsinálni, mert a szövetség megduplázza a doppingellenőrzésre szánt pénzeket. A reformcsomag megszületése a korábbi elnök korrupciós ügyének, valamint az Oroszországban központilag zajló doppingolásnak köszönhető.

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nagy valószínűséggel az orosz atléták nem lesznek ott a riói 2016-os olimpián. Ennek oka, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztette az orosz szövetség tagságát, atlétáik egyetlen hivatalos sporteseményen sem indulhatnak. Mivel elég kicsi az esély arra, hogy az Oroszországban végrehajtott reformok meggyőzzék a szövetséget, ezért nem csak az év eleji fedett pályás világbajnokságról, de az olimpiáról is lemaradhatnak az orosz atléták.

Emellett az IAAF-et 1999-től tavaly augusztusig irányító Lamine Diack ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folytatnak nyomozást. A 82 éves szenegáli sportvezető a gyanú szerint megvesztegette Gabriel Dolle-t, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, aki ellen azért zajlik vizsgálat, mert állítólag késleltetve számolt be az orosz sportolók doppingvétségeiről. Ezért elkerülhetetlenné vált, hogy a sportágban doppingellenes reformokat fogadjanak el.

A Le Monde című francia napilap decemberben azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük fia, Papa Massata Diack - később a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Ebben az évben már nyolcmillió dollárt fordítunk a dopping felszámolására, és ezer atlétát ellenőrzünk versenyeken kívül.

- közölte Sebastian Coe elnök.

A doppingellenes költségvetés növelése mellett egy tízpontos reformcsomag részeként külön nyomozócsoport alakul az nemzetközi szövetségen belül a tiltott teljesítményfokozó szerek és a korrupció visszaszorítására.

Top 0