• Külföld
Frányó Krisztina

Évente 5,5 millió ember hal meg a szennyezett levegő miatt

Elkeserítő adatok derültek ki egy új tanulmányból: évente közel 5 és fél millió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt. Ugyan a fejlett országok már egyre többet tesznek a szennyezés ellen, az olyan fejlődő országokban, mint Kína vagy India, napról napra nő a légszennyezés áldozatainak száma.

Fotó: Europress / STR - AFP

Fotó: Europress / STR - AFP

A tanulmány szerint Pekingben vagy Delhiben egy rosszabb napon a levegőben szálló por koncentrációja meghaladja a 300 mikrogramm per köbmétert. Ehhez képest normálisnak mondott értékarány 25-35 mikrogramm között mozog – írja a BBC.

A szálló por belégzése több betegség vagy szervi rendellenesség kialakulásának esélyét is növeli, például a szívrohamét, a légzési nehézségét vagy akár a rákét is. A fejlett országokban az elmúlt évtizedekben már sikerült olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek nagymértékben csökkentették a probléma fenyegetését, de a fejlődő országokban még mindig naponta halnak meg emberek a légszennyezettség miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tanulmány szerint a halálokok közt a légszennyezettség már megelőzte az alultápláltságot, az elhízást, a rendszeres alkohol- és drogfogyasztást, valamint a nem biztonságos szexet. A jelentés így a légszennyezést a negyedik legveszélyesebb kockázati tényezőként említi a magas vérnyomás, az étkezési problémák és a dohányzás mögött.

    Kínában és Indiában is a legfrissebb elemzések a 2013-as évre vonatkoznak – eszerint Kínában 2013-ban 1,6 millió, Indiában pedig 1,3 millió ember halálát okozta a légszennyezés. A probléma bonyolultságát mutatja, hogy a szennyezés hátterében országonként különböző okok állnak. Kínában a szmogért elsősorban a szénégetés a felelős – ez önmagában közel 360 ezer halálát okozza. Ezért Kínában fő céllá vált a szénfelhasználás csökkentése, mivel csak így lehetne jelentősen lefaragni a halálozási arányt. A légszennyezésre ugyanis az idősebb korosztály a legérzékenyebb, Kína pedig elöregedő társadalommal küzd.

    Indiában is a fűtési és étkezési célokért történő égetés jelenti a fő problémát – itt azonban elsősorban fát, trágyát és növényi maradványokat égetnek. Ez a belső, háztáji égetés több halálért felelős, mint a külső, ipari. Az indiai gazdasági trendek alapján pedig a szakértők attól tartanak, hogy az országban a levegő minősége csak még tovább fog romlani az elkövetkezendő években.

    Szakértők szerint ez a mostani jelentés is segít ráébreszteni a kormányokat arra, hogy keményebben lépjenek fel a légszennyezéssel szemben. Amerikában kiszámolták: minden egyes dollár, amelyet a légszennyezés elleni harcra költenek, az 4-30 dolláros profitot termel nekik azzal, hogy megspórol több orvosi konzultációt, kezelést.

    Top 16