• Külföld
Faktor

Évente 24 milliárd eurót költenek kábítószerre az EU-ban

Az Europol és a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának jelentése szerint 38 százalékos piaci részesedéssel változatlanul a kannabisz számít a legnépszerűbb kábítószernek az EU-ban. Ennek éves forgalmát körülbelül 9,3 milliárd euróra becsülik. A jelentésből kiderül az is, hogy 22 millió felnőtt mondta azt, hogy az elmúlt évben füvezett. A drogot napi szinten használók aránya a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető.

Évi 6,8 milliárd euróval a heroin részaránya 28 százalékos az európai drogpiacon. A kábítószerrel összefüggő halálesetek és a szociális ellátórendszerre háruló költségek jelentős hányada éppen a heroinhoz kapcsolódik.

Viszont még mindig a kokain a legáltalánosabban használt tiltott stimuláns. A főként Nyugat- és Dél-Európában elterjedt kokain piacát évi 5,7 milliárd euróra becsülik.

A tiltott drogok legális helyettesítőjeként egyre szélesebb körben elterjedtek az új pszichoaktív szerek. A tavalyi évben legalább száz ilyen új szer jelent meg a piacon.

A jelentés készítői szerint az illegális drogüzlet gyakran szorosan összefonódik más típusú bűncselekményekkel, például a terrorizmussal, torzítja a gazdaság működését, és komoly terhet jelent az állami intézmények, valamint a társadalom számára.

A helyzetjelentésből kiderült, hogy a hagyományos csempészútvonalak továbbra is fennmaradtak. Az útvonalak a korábbiaknál kevésbé áruspecifikusak, ugyanakkor továbbra is kihasználják a törvényes szállítási és logisztikai infrastruktúrákat: a tengeri szállítókonténerek kényelmes szállítási módot jelentenek a csempészek számára. A legnagyobb európai kikötők, köztük Rotterdam és Hamburg számít a legforgalmasabb pontnak.  

Az uniós kábítószerpiacot két egyszerű motiváció irányítja: a profit és a hatalom. Ennek, és a kábítószerpiac társadalomra gyakorolt tágabb hatásának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthessük a kábítószerek okozta károkat

- mondta Alexis Goosdeel, a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának vezetője.

Top 0