• Politika
Faktor

Évente 10 állatkínzót ítélnek börtönre

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az állatkínzással összefüggő szabályozásról tartott ma sajtótájékoztatót. Elmondta, a minisztérium tanulmányozni fogja a bírói gyakorlatot és a külföldi jogszabályokat is. Nagy hangsúlyt akarnak fektetni a megelőzésre, és erősíteni a nevelés és oktatás szerepét is.

Völner Pál beszélt az állatkínzásra vonatkozó jelenlegi szabályokról és a kormány erre vonatkozó terveiről is – írja az MTI. Elmondta, a büntető törvénykönyv legutóbbi szigorítása megemelte az állatkínzás miatt kiszabható büntetési tételeket: alapesetben 2 év, minősített esetben 3 év letöltendő szabadságvesztést is kaphat az, aki ilyen bűncselekményt követ el. Mint mondta, már most ítélnek letöltendő börtönbüntetésre állatkínzókat.

Völner Pál az Országgyűlésben (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

Völner Pál az Országgyűlésben (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

A kormány dolgozik a szabályok átvizsgálásán, és ha szükséges, módosítások is elképzelhetők. Tanulmányozzák a bírói gyakorlatot, valamint más országok állatvédelmi törvényeit is. Emellett áttekintik az állatok védelméről és a megfelelő bánásmódról szóló törvényi szabályozást is, hogy kiderüljön, azok pontosításra szorulnak-e.

Völner a lehetséges szigorítással kapcsolatban azt mondta: a szabályozást össze kell vetni más rendelkezésekkel is, például az ember elleni bűncselekmények büntetési tételét nem haladhatja meg az állatkínzásért kiszabható. A minisztérium az ügyben tanácskozásra fogja hívni az állatvédő szervezeteket, amin a Földművelésügyi Minisztérium képviselői is részt fognak venni.

Völner beszélt arról is, a kormány a megelőzésre is nagy hangsúlyt akar fektetni, és erősíteni szeretné a nevelés és az oktatás szerepét, amiben az iskoláknak és a civil szervezeteknek lehet kulcsszerepe.

Átlagosan tíz embert ítélnek el évente

A 2012-ben szigorított szabályozás azt tekinti állatkínzásnak, amikor egy gerinces állatot indokolatlanul és oly mértékben bántalmaznak, amely alkalmas arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Új tételként jelent meg az év elejétől a kutyák láncon tartásának szabályozása is.

Állatkínzás miatt évente 200-250 eljárás indul a bíróságokon, átlagosan tízen kapnak letöltendő börtönbüntetést ilyen bűncselekményekért. 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is 11 embert ítéltek emiatt börtönre, 2013-ban 9-et, 2015 első felében pedig 6-ot.

A tüntetőket a miniszterelnök is támogatja

Tüntetők februárban

Tüntetők februárban

Február közepén 27 állatvédő szervezet közösen hirdetett tüntetést az állatkínzás ellen, amihez még száz állatvédő csoport is csatlakozott. Az általuk írt törvénymódosító javaslat azt akarja elérni, hogy az állatkínzás vétség helyett bűntett legyen, a kiszabható börtönbüntetés ideje legyen 3, minősített esetben pedig 5 év.

Az állatvédők ügyét Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja,akiről kiderült,  hogy Felcsúton élő kutyáját egyszer ismeretlenek alaposan megverték. A kutya a miniszterelnök szavai szerint „szó szerint élet-halál között volt”, és még a mai napig is látszanak rajta a támadás nyomai.

Top 0