• Élet
Faktor

Teljesülnek a kívánságok ezen a különleges napon, ma van az év leghosszabb nappala

Ez a fény diadalának ünnepe, hisz ma este lesz a legrövidebb az éjszaka.

Fotó: Sulyok László

Ma van az év leghosszabb napja, és így a naptári év legrövidebb éjszakája is. A hiedelmek szerint ez egy varázslatos éjszaka, amikor a kívánságok teljesülhetnek.

2017-ben június 21-én szerdán 6 óra 25 perckor veszi kezdetét a csillagászati nyár.  Június 21. után a nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

Különleges éjszaka a maiJúnius 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, így a fény diadalának ünnepe is, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult - írja a 24.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A nyári napforduló az évnek az a jellegzetes időpontja, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A Föld – különösen az északi félteke – ilyenkor terményekben bővelkedik. Egyféle csúcspont ez, hiszen a nappalok a következő napfordulóig innentől már csak rövidülhetnek.

    Nem most van Szent Iván éjSzent Iván éjjele ugyanis nem június 21-ére, hanem június 24-ére esik, ennek oka pedig a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik.

    Így a nyári napforduló napja és megünneplése időben napjainkra már elvált egymástól. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni.

    Kommentek:

    Top 16