• Politika
Faktor

Eurorealistának nevezi Orbánt egy cseh lap

Lengyelországban és Magyarországon eurorealisták vannak hatalmon, akik Nagy-Britanniát fontos szövetségesnek tartják, és nem érdekük, hogy szétessen az Európai Unió - ezt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap írta kedden.

David Cameron brit miniszterelnök budapesti látogatása megmutatta, hogy (Jaroslaw) Kaczynski és Orbán (Viktor) meglepő módon az Európai Unió egységének a megmentőivé válhatnak"

- írta Martin Ehl, külpolitikai rovatvezető a Hogyan menti meg Kaczynski és Orbán az EU-t című kommentárjában a cseh Hospodárské Noviny-ben. Martin Ehl szerint egyértelmű, hogy sem Lengyelország sem Magyarország számára nem lenne jó, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Mindkét ország ezért London értésére adta, hogy támogatja a brit reformterveket, kivéve azt a pontot, amely a más EU-tagországokból érkezett munkavállalók szociális juttatásait érinti - írta az MTI.

Orbán és Cameron a múlt heti találkozón.

Orbán és Cameron a múlt heti találkozón.

Fotó: Sulyok László

EZT IS AJÁNLJUK:

    "Az erős nemzetállamok szövetsége, amelyben európai eszközök áramlanak a nemzeti költségvetésekbe, és egy működőképes közös piac ugyanis pontosan az, amire a lengyel és a magyar konzervatívoknak szükségük van" - írta szerző. Működőképes közös európai piac és a nyugati cégekkel folytatott együttműködés nélkül egyik ország gazdasága sem tudna úgy fejlődni és annyi munkahelyet biztosítani, mint most.

    "Euroszkeptikusnak nevezni Kaczynskit és Orbánt, tekintettel még akár az unióban növekvő pesszimizmusra is, megtévesztő. Mindketten inkább eurorealisták. Az erős nemzetállamok Európája, amelyet a britekkel együtt mindketten követelnek, ugyanis éppen az a cél, amely felé a pénzügyi és menekültválság, valamint a brexit veszélyének árnyékában az Európai Unió tart" - zárta írását a cseh Hospodárské Noviny.

    Top 16