• Külföld
Faktor

Europol: veszélyesebb a több ezer szélsőséges, mint gondolták

Az Europol vezetője szerint a brüsszeli és a párizsi merénylők közötti kapcsolat arra figyelmeztet, hogy az Iszlám Állam új stratégiára váltott.

Rob Wainwright, az Europol, az EU-n belüli rendőrségi együttműködés vezetője a BBC Radio 4-nak beszélt erről, amelyet a Guardian foglalt össze. Wainwright megerősítette, hogy kapcsolat van a novemberi párizsi, és a most keddi brüsszeli támadások között, és arról beszélt, hogy ez az Iszlám Állam új, agresszívabb stratégiájára utal. Azt mondta, hogy aggasztó, hogy a terroristák hálózata kiterjedtebb, mint korábban gondolták.

Sokkal veszélyesebb, sokkal sürgetőbb biztonsági fenyegetéssel nézünk szembe az úgynevezett Iszlám Állam részéről. Nemcsak Franciaországot és Belgiumot fenyegeti, hanem számos európai országot egyszerre

- mondta.

Wainwright szerint lehetetlen nullára csökkenteni a fenyegetettséget, mert körülbelül 5000 olyan radikalizálódott emberről tudnak, aki veszélyt jelenthet. Emiatt szerinte meg kell kétszerezniük az erőfeszítéseiket.

Nehéz megmondani, hány harcos van aktív szolgálatban, arra készülve, hogy támadást indítson Európa ellen, de egy 5000 gyanúsítottból álló közösség aggaszt minket, akik Európában radikalizálódtak, Szíriába és Irakba utaztak háborús tapasztalatokat szerezni, és néhányan közülük visszatértek Európába. Van olyan közöttük, aki részt vesz abban, ami nyilvánvalóan az Iszlám Állam új nyugati stratégiája ... hogy jól képzett terroristákat használjon egyszerre több támadásra, ami sok áldozattal jár.

- mondta Rob Wainwright, aki részt vesz a belügyminiszterek brüsszeli találkozóján, amelyen arról is tárgyalnak majd, hogyan lehetne az az EU-s tagországok saját titkosszolgálatainak információit jobban megosztani az ügynökségek között.

Top 0