• Külföld
Faktor

Az EU egy zombi

Egyesek nem látják be, hogy az Európai Unió már rég meghalt - állítja egy svéd képviselő.

Keményen kritizálta a brüsszeli vezetőket a Svéd Demokraták egyik tagja, Mattias Karlsson: a képviselő szerint az EU már csak egy zombi, mert a vezetők képtelenek voltak végrehajtani a közösség szükséges reformjait, és nem hajlandóak elismerni, hogy a föderális államok Európája álom elbukott.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Karlsson szerint már csak idő kérdése, mikor omlik teljesen össze az EU. A nem-demokratikusan működő szuperállamot már egyre többen utasítják el a közép-európai és a skandináv államokban, vagy éppen Franciaországban. Ez a helyzet pedig egyre rosszabbá válik - írja az Express.

  „Szerintem az unió egy zombi: már halott, de még mindig megy. De nemsokára kiderül, hogy ez az állapot nem fenntartható.”
  Fotó: Europress / Pontus Lundahl / TT News Agency - AFP

  Fotó: Europress / Pontus Lundahl / TT News Agency - AFP

  Karlsson viszont azt vallja, az európai együttműködésre így is szükség van, elsősorban olyan területeken, mint a kereskedelem vagy a biztonság – de ezekben a kérdésekben szuverén országok választott kormányainak kell közösen döntenie, nem pedig önkényesen kinevezett hivatalnokoknak.

  „Közös ügyünk a szervezett bűnözéssel és a terrorizmussal való harc, a környezeti kihívások megválaszolása, és közös kereskedelemben vagy érdekeltek. Ezekben a kérdésekben közösen kell döntenünk is”

  – mondta a jobboldali politikus.

  Karlsson a Brexitről is beszélt: szerinte visszataszító, hogy egyes tagállamok meg akarják alázni és büntetni a briteket azért, mert kilépnek. Szerinte az Egyesült Királyságra Európának az EU-n kívül is szüksége van, de ezt a jelek szerint Brüsszel nem akarja belátni.

  Kommentek:

  Top 16