• Külföld
Faktor

Az EU-nak vége!

Közelegnek a francia választások, a jelöltek mér egyre hangzatosabb ígéretekkel állnak elő. Marine Le Pen már az Európai Unió halálát vizionálja - de a kontinens egysége ettől még nem fog elveszni, megszületik a Népek Európája.

Fotó: Europress / Eric Piermont - AFP

Fotó: Europress / Eric Piermont - AFP

Le Pen EU-ellenes kampányában rendszeresen elmondta, hogy elnökként referendumon kérdezné meg a franciákat, hogy maradjanak-e EU-tagok. Azt biztosra veszi, hogy a lakosok a „Frexitre” szavaznának, mert a bürokratikus Brüsszelből már éppen eleget kaptak. Az európai egységre viszont a politikusnő szerint is szükség van a kontinensen, ezért szerinte az EU romjain egy új közösséget alapítanának, amely már nevében is jelzi, kiknek a jólétét szolgálja: a népét - írja az Express.

A Nemzeti Front jelöltje azt is megígérte, hogy Franciaországot kilépteti az eurózónából, mivel a közös fizetőeszköz komoly károkat okozott a francia gazdaságban, és a munkahelyteremtést is megakasztja állítása szerint. Az eurózónából való kilépés gondolata azonban többeket is aggaszt. Le Pen azonban azt ígéri, a szakítást hosszú tárgyalásai folyamat fogja megelőzni, és mindent pontosan leegyeztet a többi tagállammal, így nem sodorja válságba Franciaországot.

De hiába ígérget Le Pen, a jelenlegi felmérések szerint a választások második fordulójából nem ő, hanem a centrista Emmanuel Macron fog győztesként kikerülni. Riválisát a nacionalista jelölt „a politika Jean Claude Van Damme-jának” nevezte: szerinte Macron is sokat beszél, de senki nem érti, miről és miért. Aki pedig mégis megérti a mondanivalója lényegét, az pedig retteg attól, hogy borzalmas ígéreteit valóra váltja.

Kommentek:

Top 0