• Tech
Faktor

Végre egységesíthetik a telefontöltőket - véget érhet egy korszak

Végre nem kell majd különbséget tenni iPhone és hagyományos töltő között.

Közel egy évtizede szeretné elérni az Európai Unió, hogy a mobilgyártók egységes töltőket készítsenek, hogy bármely készüléket bármely másik kábelével fel lehessen tölteni. Eddig nem sok sikert értek el ezen a téren, így most bekeményítenének.

Akinek merült már le úgy mobilja, hogy a közelben nem volt a készülékével kompatibilis töltő, az valószínűleg mérgelődött már egy sort azon, hogy a gyártók miért nem képesek egyforma töltőket készíteni. Ezen már az Európai Unió politikusai is elgondolkodtak, igaz, nekik van egy sokkal erősebb érvük a szabványosítás mellett: jóval kevesebb hulladékot eredményezne.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az Európai Bizottság még 2009-ben készíttetett tanulmányt arról, hogy mit is jelent, hogy nem egységesek a mobiltöltők. Kiderült, amellett, hogy ez kellemetlenséget okoz a fogyasztóknak, évente mintegy 51 ezer tonna plusz hulladékot eredményez.

Az EU ezért már közel egy évtizede próbálja rávenni a gyártókat arra, hogy készítsenek közös szabványt. Korábban az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot ugyan több gyártó – köztük az Apple, a Samung és a Huawei – is aláírta, hogy micro USB-töltőket használjanak, az Apple mégis saját Lightning-csatlakozóval jelentkezett. A Reuters szerint ezért az Unióban most keményebb fellépést fontolgatnak.

A tervek szerint az Európai Bizottság új tanulmányt fog készíteni, amelyben megvizsgálják, milyen hatással lehet a szabványosítás a piacra. Ha a tanulmány eredménye azt mutatja, törvényben fogják kötelezni a gyártókat arra, hogy szabványosított töltővel lássák el az – Európában forgalmazott – készülékeket.

Korábban volt már hasonló lépésre példa, akkor a hulladék mennyiségének csökkentése miatt. A törvény értelmében a gyártóknak két év garanciát kell vállalniuk, így ennyi ideig muszáj javítani a készülékeket.

Kommentek:

Top 0