• Pénz
Faktor

Végre olcsóbb lesz az utalás, külföldre is ugyanannyiba kerül majd

Az euróövezeten kívüli tagállamok állampolgárai is olcsón utalhatnak majd az unión belül.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a határokon átnyúló fizetések költségének csökkentésére az egész Unióban. A nem euróövezeti országok állampolgárai és kisvállalkozásai örülhetnek, mert így például sokat spórolhatnak egy külföldre irányuló eurós átutalásnál.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az előnyt ki akarják terjeszteni az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira. Ennek révén valamennyi fogyasztó és vállalkozás teljes mértékben élvezheti az egységes piac előnyeit, amikor külföldre pénzt küld, ott fizet vagy készpénzt vesz fel.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ennek lényege: mostantól ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - számolnak fel az euróövezeten kívül euróban teljesített Unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben eszközölt belföldi fizetésekért.

  A Bizottság továbbá szerdán javaslatot tett a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat.

  "A mai javaslattal az euróövezeten kívüli országok polgárainak és vállalkozásainak az euróövezet lakóival azonos feltételeket biztosítunk az euróban történő határokon átnyúló fizetések során" - értékelte a javaslatot Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

  Minden európai polgár ugyanakkora költséggel utalhat át eurót más tagállamokba, mint amennyit egy belföldi ügyletért fizetne. A javaslat előírja továbbá a valutaátszámítás teljes átláthatóságát, amikor a fogyasztók kártyával fizetnek egy olyan országban, amely a sajátjuktól eltérő pénznemmel rendelkezik - írja a Portfolio.

  Kommentek:

  Top 16