• Külföld
Faktor

Darabjaira hullhat az EU, szavazást akarnak a tagállamok

A britek kilépése különös folyamatot indított el: egyre több tagállamban szeretnének a lakosok referendumon dönteni arról, maradjanak-e EU-tagok.

A Pew Kutatóközpont 10 tagállamban, köztük Magyarországon végzett közvélemény-kutatást. Ebből az derült ki, hogy egyre nő azoknak az uniós állampolgároknak a tábora, akik elégedetlenek Brüsszel teljesítményével: a lakosság 53 százaléka válaszolta azt, hogy szeretnének egy saját népszavazást a témában - írja az Express.

A népszavazás még nem jelenti azt, hogy egy vagy több tagállam ki is lépne: a Pew is azt tapasztalta, hogy a megkérdezettek többsége nem akarja elhagyni a közösséget – de szeretnék, ha végre az ő véleményüket is meghallgatnák az EU vezetői. Csak a megkérdezettek 18 százaléka szavazna egyértelműen a kilépésre, de ők is leginkább arra vágynak, hogy hallathassák a hangjukat.

A legtöbb kilépéspárti Görög- és Olaszországban él, de még ezekben a tagállamokban is erős többségben vannak a maradáspártiak.

A teljes EU-ban a gazdasági pangás és a migránsválság nem-kezelése okozza az elégedetlenséget. A legtöbb lakos azt szeretné, ha a saját kormánya dönthetné el, befogadnak-e migránsokat, és nem Brüsszel erőltetné rájuk a saját akaratát. Ugyanez igaz a kereskedelmi megállapodásokra is.

Kommentek:

Top 0