• Külföld
Faktor

Ez okozhatta az EU összes baját

Kemény kritikát fogalmazott meg az egykori spanyol külügyminiszter: Marcelino Oreja szerint az EU minden mostani baja abban gyökeredzik, hogy a 2000-es években túl sok felkészületlen országot vettek fel a közösség soraiba.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Oreja szerint az elhamarkodott bővítésekért elsősorban Németország a felelős - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Oreja pont a 2000-es évek elején volt miniszter, és szerinte a bővítési tárgyalások során a német politikusok azt ígérték, hogy a tömeges tagfelvétel hosszú távon nem fog problémákat okozni – ma azonban már tisztán látszik, hogy tévedtek. Oreja szerint a Brexit, valamint az Európa-szerte megerősödő nacionalizmus is a 2004-es, 2007-es csatlakozásokra vezethető vissza.

  „Ekkoriban az Európai Bizottságban voltam, a tagok többsége semlegesen viszonyult a kérdéshez. Németország viszont minél előbb az EU-ban akarta látni Szlovéniát. Elhamarkodott döntés volt, sok ország még nem felelt meg a feltételeknek”

  – mondta Oreja egy spanyol rádióinterjúban.

  A diplomata a Brexittel kapcsolatban azt mondta, meg kell erősíteni az EU-s intézményeket, és abban bízik, hogy a brit kilépést követően Spanyolország lehet az egyik húzóereje a közösségnek.

  Kommentek:

  Top 16