• Külföld
Faktor

Ezek a legdrágább fővárosok Európában, meglepő helyen végzett Budapest

Sok tényező befolyásolja, hogy egy város mennyire megfizethető.

Speciális indexet állított össze a Wanderu.com bostoni központú idegenforgalmi oldal. Részletes elemzésben mutatta be Európa fővárosainak árait. Az eredmény összességében nem meglepő, a legdrágább városokról, valóban ismert, hogy nagyon magas árakkal dolgoznak, nyert Monaco, második Reykjavik (Izland) és a harmadik Dublin (Írország) lett. A legolcsóbbak pedig a szegényebb balkáni államok fővárosai lettek: Szkopje (Macedónia), Pristina (Koszovó) és Podgorica (Montenegró) - számolt be az Index.

Illusztráció.

Illusztráció.

MeglepetésekA sorrendben azonban van néhány vaskos meglepetés, Norvégia például elképesztően drágának tűnik, a lista szerint azonban tíz európai főváros is megelőzi, a skandináv fővárosok például mind, vagyis Reykjavík mellett Stockholm, Helsinki és Koppenhága is előtte végzett.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Budapest a középmezőnyben foglal helyett, de némi meglepetésre nem csak a szegényebb keleti és déli államokat előztünk meg, de olyan híresen drága városokat is, mint Luxemburg, Madrid, vagy Moszkva.

  Legtöbbet szállásra költünkA magyarázat alighanem a turisták fogyasztói kosarában rejlik. A legtöbbet ugyanis minden utazó a szállásra költi, ha ebben visszafogottabb egy város, akkor olcsóbbnak tűnhet.

  Miközben amikor megélhetési költségeket nézünk, akkor például Moszkva eléggé elől szokott végezni, mert a lakhatás költségeit erősen megdobja az ingatlanok ára, amely ezen összehasonlításban nincsen benne. A drága Moszkva pedig azzal lehetett még nagyon sikeres, hogy a közlekedés, legyen szó közösségi közlekedésről, vagy taxiról egy nagyságrenddel olcsóbb a szovjet utódállamokban, mint például Londonban.

  Így alakulnak az árakBármilyen költséget is viszonyítunk, a legolcsóbb és a legdrágább városok között bőven lehet egy tízes szorzó. Ha Bakuban, Kisinyovban, vagy Kijevben sörözünk, akkor legalább egy tucat sört vehetünk abból a pénzből, amennyibe Párizsban, vagy Oslóban kerülne egyetlen korsó.

  Ankarában tízszer ebédelhetünk meg annyiból, amennyiben Bernben, vagy Vadúzban fáj egy átlagos ebéd.

  Egyedül a kávé esetében kisebb a szórás, Tiranában egy euró egy presszó, de még Északon, például Koppenhágába is megkapjuk 4-5 euróért a kávét.

  Kommentek:

  Top 16