• Pénz
Faktor

Európai Bizottság: Magyarországon nincs túlzott makrogazdasági egyensúlyhiány

Az Európai Bizottság szerint a tizennyolc vizsgált uniós tagállam közül Bulgáriában, Franciaországban, Horvátországban, Olaszországban és Portugáliában túlzott a makrogazdasági egyensúlyhiány. Magyarország nem küzd ezzel a problémával a brüsszeli testület keddi közlése szerint.

A gazdasági mutatók alapján az Európai Bizottság novemberben állította össze a vizsgálandó tagállamok listáját, amelyen Magyarország is szerepelt. A bizottság szerint hat országban nem áll fenn egyensúlyhiány, tizenkét tagállam pedig eltérő mértékben bár, de egyensúlyhiánnyal küzd.

Bulgária, Horvátország, Franciaország, Olaszország és Portugália esetében túlzott egyensúlyhiányt állapítottak meg. Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában a bizottság értékelése szerint van ugyan egyensúlytalanság, de nem túlzott.

Ausztriában, Észtországban, Belgiumban, Magyarországon, Nagy-Britanniában és Romániában a bizottság véleménye szerint nem áll fenn egyensúlyhiány.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnöke azt mondta: "Az uniós gazdaság élénkülése folytatódik, és számos tagállam előrelépéseket tesz a gazdaság strukturális problémáinak orvoslása terén. A tavalyi évhez képest kevesebb tagországban állapítottunk meg egyensúlyhiányt. A tagállamoknak továbbra is törekedniük kell többek között az állami és a magánszektor nagy adósságállományának csökkentésére, a munkaerőpiac hiányosságainak kezelésére, a szociális ellátórendszerek fenntarthatóságának biztosítására és az üzleti környezet javítására" - írja az MTI.

    Az Európapi Bizottság az egyensúlyhiánnyal vagy túlzott egyensúlyhiánnyal küzdő valamennyi tagállam esetében egyedi nyomon követést fog alkalmazni.

    Top 16