• Külföld
Maksa Mónika

Európába nem fér több ember a cseh miniszterelnök-helyettes szerint

Európa megtelt a cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Andrej Babis szerint. A politikus egy lapinterjúban jelentette ki, hogy a migránsáradatot szerinte nem mérsékelni kell, hanem teljes mértékben leállítani.

Az Andrej Babis-interjút a Právo című cseh baloldali napilap tette közzé. Ebben a kormányfő-helyettes úgy fogalmazott, hogy:

"A menekültek áradatát Törökországban, Európa határai előtt meg kell állítani. És teljes mértékben meg kell állítani, nem pedig mérsékelni."

Azt mondta, hogy ha valamelyik ország mégis kész arra, hogy újabb menekülteket fogadjon be, akkor repülővel kell a migránsokat Törökországból az adott országba vinni. Andrej Babis arról azonban nincs meggyőződve, hogy van ilyen ország – írja az MTI. Hozzátette:

"Európának  ugyanakkor azt az üzenetet kellene küldenie, hogy megtelt, és több ember ne jöjjön ide."
Forrás: Europress - AFP/Michal Cizek

Forrás: Europress - AFP/Michal Cizek

A cseh miniszterelnök-helyettes szerint a migrációs helyzet radikálisan megváltozott, ezért fel sem merülhet, hogy Csehország közel-keleti migránsokat fogadjon be. Andrej Babis azt mondta:

"A helyzet mára alapvetően megváltozott. Nem kötelességünk, és szerintem pillanatnyilag nem is tudunk senkit befogadni. A politikusok elsőrendű felelőssége, hogy biztosítsák országuk lakosságának biztonságát, csak ezután lehet mérlegelni az esetleges szolidaritást a menekültekkel. Csehország több mint elég saját problémával küszködik."

Megismételte korábbi kijelentését is, szerinte továbbra is csak úgy lehet a migránsválságot megoldani, ha lezárják a külső schengeni határokat. Azt mondta, hogy: "A schengeni határoknak úgy kellene működniük, ahogy a Szlovákia és Ukrajna vagy Magyarország és Szerbia közti határok működnek." 

A cseh elnök korábban a migránsokról azt mondta, hogy otthon kellene harcolniuk az Iszlám Állam ellen, erről itt olvashattak a Faktoron.

Top 0