• Külföld
Faktor

Senkinek sincs kedve szülni Európában

Egyre kevesebb nő szül Európában, és különösen sok a gyermektelen a kontinens déli részén egy új francia tanulmány szerint.

Az 1970-es években született nők több mint egyötöde gyermek nélkül maradhat Dél-Európában, szemben az észak-európai 15 és a nyugat-európai 18 százalékkal.

A francia Demográfiai Kutatások Intézete szakemberei által készített tanulmány szerzői szerint a jelenséget a bizonytalan munkaerőpiac és a családarát munkahelyek hiánya okozza.

Európában átlagosan a nők 14 százaléka marad gyermektelen. Ez az arány pedig Dél-Európában szembetűnően növekszik: az 1970-es évek elején születettek körében Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban ez az arány meghaladja a 20 százalékot.

Az 1968-ban született nők körében Nyugat-Európa országai közül Ausztriában, Németországban és Svájcban a legmagasabb, 20 százalék körüli az arány.

Bulgáriában, Csehországban és Oroszországban magasabb a születések aránya, mint a többi kelet- és közép-európai államban 1989-90, a kommunizmus széthullása óta. Ezekben az országokban csak a nők 8 százaléka gyermek nélküli – derült ki a tanulmányból.

A szerzők emlékeztetnek arra, hogy korábban, a 20. század első felében született nők 17-25 százalékának nem volt gyermeke. Ez azért lehetett, mert a házasulandó férfiak közül sokan meghaltak az első világháborúban, a fiatal férfiak kivándoroltak a szegény országokból és a nagy világgazdasági válság is akkor volt.

Azóta az európai gyermektelenség tendenciája U-alakú görbét mutat: a legalacsonyabb az 1930-1940-es években születettek - a baby-boom nemzedék szülei - körében volt, akik élvezhették a második világháború utáni fellendülés előnyeit, köztük az alacsony munkanélküliséget és a jóléti rendszer bőkezűségét.

Kelet-Európában ez a tendencia tovább tartott, mint nyugaton, ehhez hozzájárult a fogamzásgátlók hiánya is, amelyek jóval korábban elérhetővé váltak a nyugat-európai országokban.

A múlt század második felének számos gazdasági és kulturális folyamata eltántorította a nőket és a férfiakat a gyermekvállalástól. Nagyon kevés nő tervezi az, hogy soha ne legyen gyermeke, többségük a gyermekszülés lehető legkésőbbi elhalasztására vállalkozna

- olvasható a tanulmányban.

A gyermektelenséget előidéző okok között sorolják fel a szerzők a megbízható fogamzásgátlókat, az egyre későbbi gyerekvállalást, a családok törékenységének növekedését, a gondozók hiányát, az általános gazdasági bizonytalanságot és a törékeny munkaerőpiacot is. Fontos tényezőnek nevezték továbbá a magas munkanélküliséget, a nem megfelelő családpolitikát, a nemek közötti aránytalan munkamegosztást a házimunkában és a gyermekgondozásban – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0