• Külföld

Európa-szerte fokozzák a biztonsági intézkedéseket

A brüsszeli robbantások miatt Csehországban elsőfokú terrorveszélyt hirdettek, Spanyolországban szigorúbban ellenőrzik a reptereket, Ausztriában pedig minden köztéren szigorúbban ellenőriznek.

Csehországban a brüsszeli merényletek után első fokú terrorveszélyt hirdettek ki, miután Bohuslav Sobotka miniszterelnök és Milan Chovanec belügyminiszter tanácskozott a rendőrséggel. A prágai kormány kedd este el is fogadta a döntést. Az országban már kora délelőtt készültségben voltak a biztonsági szervek és a rendőrök, de a nemzetközi repülőterek és a metró biztonságát is azonnal megerősítették. A járőröket katonákkal erősítik meg.

A cseh miniszterelnök azt mondta, hogy nincs konkrét terrorveszély az országban, csak megelőző intézkedésről van szó. A merényletekben csehek nem haltak meg.

A cseh kormány este egyhangúlag hagyta jóvá a döntést. A lépésekkel Milos Zeman államfő is egyetértett.

Brüsszelben kedd délelőtt a repülőtéren és a metróban is támadás történt. Forrás: Europress - AFP/John Thys

Brüsszelben kedd délelőtt a repülőtéren és a metróban is támadás történt. Forrás: Europress - AFP/John Thys

Spanyországban a repülőtereket fokozottabban védik, de a terrorvédelmi készültséget megtartják a legmagasabb előtti fokozaton. Jorge Fernández Díaz belügyminiszter azt mondta, hogy nem látták indokoltnak fokozni a készültséget, mert a legmagasabb szint azokra az esetekre való, amikor arról szereznek információt, hogy az ország ellen küszöbön áll egy támadás.

A spanyol kormány mostani döntésével ugyanazokat az intézkedéseket vezette be, mint a novemberi párizsi terrortámadások után. A döntés mégis sok embert érint, hiszen a húsvéti ünnepi nagyhéten sokan akarnak majd repülővel utazni. A spanyolok sem tudnak spanyol halálos áldozatról, de négy sérültről igen.

A brüsszeli merényletekben több mint 30 ember meghalt. Forrás: Europress - AFP/Hatim Kaghat

A brüsszeli merényletekben több mint 30 ember meghalt. Forrás: Europress - AFP/Hatim Kaghat

Ausztriában szintén megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. Heinz Fischer államfő mélységesen elítélte a terrortámadásokat. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.

Peter Gridling, az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője azt mondta, hogy magas a terrorfenyegetettség. A teljes biztonság csak illúzió lehet, mert sok európai is csatlakozott már az Iszlám Államhoz. Peter Gridling azt is mondta, hogy Salah Abdeslam ősszel kétszer is jár Ausztriában, ekkor az osztrák hatóságok értesítették Belgiumot, de nem terrorizmus gyanúja, hanem egy kisebb bűncselekmény miatt – írja az MTI.

Top 0