• Külföld
Faktor

Európa magának köszönheti biztonsága hanyatlását

A belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszert okolta a kialakult helyzetért az ausztrál kormányfő, Malcolm Turnbull. Szerinte Ausztrália határvédelmi és belbiztonsági intézkedései jóval erősebbek az Európában érvényben lévőknél.

Az európai biztonsági intézkedések gyengesége nem független a jelenlegi problémáktól - mondta az ausztrál miniszterelnök az ABC helyi közszolgálati adónak a Szíriából Európába tartó menekültekre utalva.

Ausztrália évek óta szigorú menekültpolitikát folytat: az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják, vagy azonnal a Karácsony-szigeten, Naurun vagy Pápua Új-Guineán létrehozott táborokba viszik, és még akkor sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha menekültstátust kapnak.

Malcolm Turnbull Fotó: AFP Peter Parks

Malcolm Turnbull Fotó: AFP Peter Parks

Az ausztrál miniszterelnök szerint a 26 országot tömörítő schengeni zóna azt jelenti, hogy az emberek szabadon mozoghatnak Európában, ami komoly biztonsági problémákat okozhat. Szerinte a brüsszeli robbantássorozat lecke mindannyiunk számára".

A terrorveszély Ausztráliát is érinti, sőt az ausztrál kormány fokozottnak tekinti a Szíriába és Irakba távozó és az Iszlám Állam oldalán harcoló állampolgárainak esetleges hazatérése miatt. Az ausztrál hírszerzés februári becslése szerint 110 ausztrál szolgál a dzsihadista csoport kötelékében, további 49-en pedig már életüket vesztették a szíriai és iraki harcokban.

Európába tavaly több mint egymillió menedékkérő és migráns érkezettszárazföldi vagy tengeri úton.

Top 0