• Autó
Autószektor

Európa bestsellerei

A VW láthatóan tavaly is uralta az európai autóeladásokat - tűnik ki az internetes carsales.com blogg elemzéséből, amely a márkák járműtípusait állította sorrendbe az értékesített mennyiségek alapján. Eszerint a VW Golf immár 10 éve áll e toplista élén.

A Golf mögött már hagyományszámba menően három szupermini, a Renault Clio, a VW Polo és a Ford Fiesta következik, közülük az utóbbi kettő a generációváltás nyomán kétszámjegyű (százalékos) forgalomcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. Az új Clio 2019-ben érkezik. A Nissan Qashqai viszont az első város terepjáró (suv), amely bekerült az első öt éllovas modell csoportjába, s ezzel megdöntötte saját korábbi rekordját: 2015-ben a 7-ik volt, az utóbbi három évben egymást követően közel negyedmilliót értékesítettek belőlük. A Qashqai fegyvertényei közé tartozik, hogy megelőzte a 32,5 százalékos növekedést elért és a 7-ik helyre befutott VW Tiguant, jóllehet annak teljesítménye is rekorderedménynek számít. A hagyományosan bestsellernek számító Opel/Vaxhall tavaly azonban szenvedett: a Corsa 12 százalékkal és 3 hellyel került lejjebb, az Astra 13,5 százalékkal csökkent és éppen csak bekerült az első 10 típus csoportjába.

Suzuki Vitara Forrás: Autószektor

Suzuki Vitara Forrás: Autószektor

Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a Skoda Octavia az elmúlt négy év folyamán már harmadszor megelőzte az Astrát, s a VW-Skoda párosai, a Golf-Octavia, illetve Passat-Superb modellek az első két helyen végeztek a kompakt, valamint a középkategóriában. Az Octavia egyébként már negyedik éve új eladási mennyiségeket produkál. A Ford Focus stabilan tartja 11-ik helyét, annak ellenére, hogy az idén jön az újabb modell.

Peugeot 3008 Forrás: Autószektor

Peugeot 3008 Forrás: Autószektor

A Renault Captur is kiesett az első tízes csoportból, jóllehet a kocsi nagy sikernek bizonyult. Az új generációs Citroen 3 húsz hellyel és 53,7 százalékkal ugrott feljebb, túlszárnyalta a fazonigazításon átesett Toyota Yarist és Dacia Sanderót, amely ugyancsak négy éve rendre eladási rekordokat ért el, s tavaly a 15-ik helyre került. Érdemes megjegyezni, hogy a 3008-as Peugeot SUV jobban megy, mint a márka kompaktja, a 308-as, de a második generációs 308-as 2014-évi kibocsátása óta az új Renault Megane első ízben megelőzi azt. Ami pedig az elektromosokat illeti, a 142-ik helyen álló Renault Zoe az első e-autó, amely 30 ezer darabos eladást ért el Európában. Utána jön a Nissan Leaf (177-ik hely) és a Tesla Model S (182-ik), amelyből mintegy 16 ezer talált gazdára.

Az európai eladások teljes listáját az Autószektor oldalán olvashatják el!

Kommentek:

Top 0