• Krimi
Faktor

Eurómilliókat csaltak ki a bankból spanyol politikusok, köztük az IMF-vezető

Most indítottak eljárást több politikus ellen is, köztük van egy volt IMF-vezér is. Állítólag több milliárd forintnyi eurót költöttek utazásra, éttermekre, hotelekre, ruhákra. Hamis hitelkártyával fizettek, de a banknál mindig megoldották utólag a csalást.

Az ügy legfőbb vádlottja Rodrigo Rato, az IMF (Nemzetközi Valutaalap) egykori vezetője, politikus és bankigazgató. A bűnbanda a pénzt a Caja Madrid bankból vette ki, amelynek 2010 és 2013 között éppen Rato volt az igazgatója. Egyébként volt ő Spanyolországban gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyette is (1996-2004). Az IMF igazgatója pedig 2004 és 2007 között volt.

Az ügy vádlottjai között van Virgilio Zapatero volt parlamenti kapcsolatokért felelős szocialista miniszter, több politikus, magas beosztású köztisztviselő, és szakszervezeti vezető is, akik a botrány kirobbanását követően 2014 őszén sorra lemondtak tisztségeikről.

Az ügy legfőbb vádlottja, Rodrigo Rato. Fotó: Wikipedia

Az ügy legfőbb vádlottja, Rodrigo Rato. Fotó: Wikipedia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Rodrigo Rato és a 65 másik vádlott állítólag összesen 15 millió eurót (4 milliárd 660 millió forintot) vettek ki egy spanyol bankból hitelkártyacsalással. Fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek viszont egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. A csalássorozatnak a Caja Madrid bank államosítása vetett véget. Az ügy kirobbanása után Rodrigo Rato egyébként 99 ezer eurót (30,9 millió forint) visszafizetett - ha kiderül a bűnössége, talán ezt enyhítő körülményként fogja fel a bíróság.

    Az ügyészség 4 és fél év börtönt kért Rodrigo Ratóra, emellett 2,69 millió eurós (840 millió forint) kártérítést és 108 ezer eurós (33,7 millió forint) pénzbüntetést is - írj az MTI.

    Top 16