• Külföld
Faktor

Az eurónak annyi

Az EU-t szinte már napi rendszerességgel temetik - most egy gazdasági kutatóintézet, a GnS Economics beszélt az uniós fizetőeszköz problémáiról. A legnagyobb gondként Brüsszel csökönyösségét említették...

Egymás után süllyednek a tagállamok adósságcsapdába, rendszeresek az euróellenes tüntetések, számtalan politikus sürgette már a fizetőeszköz reformját. Mindezek ellenére az EU semmit nem tett azért, hogy a monetáris uniót megmentse. A think tank vezetője, Tuomas Malinen szerint pedig most már elkésett minden próbálkozás: az euró halálra van ítélve - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:
    „Olaszországban vagy Görögországban például már alacsonyabb az életszínvonal, mint az euró bevezetése előtt volt. A skandináv országok közül egyedül Finnország fizet euróval – és a térségben ez az egyetlen ország, amely még mindig nem lábalt ki a 2008-as gazdasági válság következményeiből.”

    Malinen szerint néha felmerültek Brüsszelben reformtervezetek, de ezek sosem jutottak tovább az ötlet szintnél. A szakértők szerint csak egy drasztikus változással lehetne megmenteni a közös fizetőeszközt: ha az 1930-as évek nagy gazdasági világválságára adott amerikai modell mai változatát ültetik át. Ez viszont valószínűleg nem lenne túl népszerű megoldás, hiszen azt jelentené, hogy a gazdag tagállamoknak kéne pénzügyileg támogatni a szegényeket.

    Enélkül viszont az eurós bankjegyeket fel is lehetne gyújtani…

    Kommentek:

    Top 16