• Sport

EURO 2016 sorozat: Az Európa-bajnokságok első címvédése - 14. rész (2012)

Ma kezdetét veszi az Európa-bajnokság, így lezárul a Faktor Európa-bajnokságok történetét bemutató sorozata. Az utolsó részben a 2012-es kontinenstorna eseményeit elevenítjük fel. A spanyol válogatott olyan jól játszott a tornán, hogy mindössze egy gólt kapott, így a történelem során ők lettek az első csapat, amelynek sikerült megvédenie címét.

Fotó: Europress - Shaun Botterill/Getty Images

Fotó: Europress - Shaun Botterill/Getty Images

A 14. labdarúgó Európa-bajnokságot Ukrajna és Lengyelország közösen rendezte. Ez volt sorozatban a második kontinenstorna, ahol két rendező volt, így nehéz feladat volt a kijutás a selejtezőről. A kvalifikáció során az ötvenegy csapatot kilenc csoportba osztották szét, mindenhonnan az első helyezett automatikusan továbbjutott (plusz a legjobb második), a nyolc csoportmásodik pedig pótselejtezőt játszott.

Ez történt a selejtezőbenA 2012-es Európa-bajnokság duplán fájó volt a magyarok számára. Sorozatban a harmadik pályázatot bukta el Magyarország, pedig a horvát-magyar pályázatot sokan esélyesnek tartották. A magyaroknak a selejtezőben voltak emlékezetes pillanatai, de ezek ellenére Huszti Szabolcs lemondta a válogatottságot.

Az Egervári Sándor vezette csapat két bravúros győzelmet is aratott, Rudolf góljával Svédországot, míg Dzsudzsák hosszabbításban lőtt találatával Finnországot sikerült megverni. A legemlékezetesebb találkozót Magyarország a hollandok ellen vívta. A magyar továbbjutáshoz kellett volna egy bravúr pontszerzés Hollandia ellen is, de Geráék 5-3-ra kikaptak Hollandiában.

A Hollandia-Magyarország meccs összefoglalója:

A selejtezőben nagyobb meglepetés nem történt, igaz, Portugália csak jobb gólkülönbségének köszönhetően vívta ki a pótselejtezőt Norvégiával szemben. A portugálok a selejtező egyik legnagyobb meglepetését okozták, amikor 4-4-es döntetlent játszottak az 1. fordulóban Ciprussal. A selejtezőből öt csapat veretlenül jutott ki, Spanyolország és Németország minden találkozót megnyert.

Papírforma és Kassai hibája

Az Európa-bajnokságra a jól ismert csapatok jutottak ki, leszámítva Ukrajnát, amely első kontinenstornáján szerepelt. Ukrajna minden idők egyik legpechesebb válogatottjának számít, sorozatban öt pótselejtezőt buktak el a 2000-es években. Az átok a 2016-os Eb-n tört meg, a pótselejtezőben 3-1-es összesítéssel ütötték ki Szlovéniát. Írország másodszor jutott ki a kontinenstornára 24 év szünet után.

A magyar csapat teljesítménye teljesen átértékelődött a csoportmérkőzések után, mind Hollandia, mind Svédország a csoportja utolsó helyén végzett.

Fotó: Europress - Alex Livesey/Getty Images

Fotó: Europress - Alex Livesey/Getty Images

Az A-csoportban Csehország annak ellenére első lett, hogy a nyitómeccsen 4-1-re kikaptak Oroszországtól. Az oroszok végül tovább sem jutottak, mert a görögök ellen ki-ki mérkőzésen vereséget szenvedtek a görögöktől. A B-csoportban Németország folytatta a selejtezőben megkezdett menetelését, mindhárom csoportmeccsüket megnyerték. A csoportból még Portugália jutott tovább, Hollandia és Dánia kiesett.

A C-csoportban sem történt meglepetés, az első helyen Spanyolország végzett hét ponttal, miután 1-1-et játszott Olaszországgal, és megverte Horvátországot és Írországot is. Ekkor még nem lehetett sejteni, hogy a spanyolok csak egy gólt kapnak az egész tornán, mindössze Di Natale tudta bevenni Iker Casillas kapuját. A csoport másik továbbjutója öt ponttal Olaszország lett.

A D-csoportból Franciaország és Anglia ment tovább, míg Svédország és a házigazda ukránok kiestek. Ukrajna a kiesést a magyar bíróra, Kassai Viktorra és segítőjére, Vad II Istvánra fogta, aki nem adta meg az ukránok szabályos gólját 1-0-s állásnál. A magyar delegáció a tornán nem vezetett több meccset.

Kassai Viktor hibája:

Spanyol duplázásA negyeddöntők során Portugália Cristiano Ronaldo góljával 1-0-ra legyőzte Csehországot, a németek simán, 4-2-re verték a görögöket. A címvédő spanyolok Alonso két góljával kiejtették a franciákat, míg Anglia és Olaszország gól nélküli döntetlent játszott. A tizenegyespárbajt 4-2-re az olaszok nyerték, az angoloknál Ashley Cole és Ashley Young hibázott.

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Az elődöntőben Portugália-Spanyolország és Németország-Olaszország meccset rendeztek. A spanyolok ugyan nem kaptak gólt a találkozón, de nem is lőttek, így 120 perc játékot követően döntetlen volt az állás. A büntetőpárbajt végül a spanyolok 4-2-re megnyerték, így esélyük nyílt a címvédésre.

A másik elődöntő Mario Balotelli remek játékáról és emlékezetes gólöröméről szólt. Az olasz csatár két gólt szerzett, és Olaszország 2-1-re nyert. A németek tehát hiába produkáltak emlékezetes sorozatot, nem jutottak be a döntőbe.

A meccs összefoglalója:

A fináléban megismétlődött egy korábbi csoportmeccs, és mindenki szoros találkozóra számított a korábbi 1-1 tükrében. Ehhez képest a végeredmény 4-0 lett Spanyolország javára, amely esélyt sem adott az olaszoknak. Ez lett minden idők legnagyobb arányú győzelme a döntők történetében, előtte 1972-ben az NSZK 3-0-ra győzte le a Szovjetuniót.

A döntő összefoglalója:

Ezzel folytatódott Spanyolország egyedülálló veretlenségi sorozata: utoljára a 2012-es világbajnokságon kaptak ki Svájctól. Érdekesség, hogy ez volt Spanyolország első olyan győzelme Olaszország ellen, amely a rendes játékidőben ért el. Fernando Torres lett az első játékos, aki két egymást követő Eb-döntőben is gólt szerzett.

A sorozat korábbi részei:

A franciák küzdelme a keleti blokkal - 1. rész (1960)

Franco fiai legyőzték a címvédő szovjeteket - 2. rész (1964)

Pénzfeldobás is kellett az olasz győzelemhez - 3. rész (1968)

Az utolsó magyar részvétel – 4. rész (1972)

Panenka legendás mozdulattal sokkolta a németeket - 5. rész (1976)

Huligánok és egy fogadási botrány árnyékában - 6. rész (1980)

Platini gólrekorddal vezette győzelemre a házigazdákat - 7. rész (1984)

Az egyetlen holland siker - 8. rész (1988)

Dán csoda a strandról érkezve - 9. rész (1992)

Aranygól döntött a németek javára - 10. rész (1996)

Minden idők egyik legjobb tornáján történelmet írtak Zidane-ék - 11. rész (2000)

A görögök nyerték a meglepetések tornáját - 12. rész (2004)

44 év után újra a csúcsra értek a hibátlan spanyolok - 13. rész (2008)

Top 0