• Sport

EURO 2016: Minden idők egyik legjobb tornáján történelmet írtak Zidane-ék - 11. rész (2000)

A Faktor folytatja az Európa-bajnokságok történetét bemutató sorozatát. Ezúttal a 2000-es viadalt vesszük górcső alá, ez volt az első kontinenstorna, amikor két ország közösen vállalta a rendezést. Már a kvalifikáció is izgalmasan alakult, utána pedig a csoportkörben és a kieséses szakaszban is végig magas színvonalon játszottak a csapatok.

Fotó: Europress - Graham Chadwick/Getty Images

Fotó: Europress - Graham Chadwick/Getty Images

A futballtörténelemben első alkalommal két házigazdája volt a tornának, Hollandia és Belgium közösen vállalta a rendezést. Rajtuk kívül még a spanyolok és az osztrákok pályáztak a rendezési jogért. Az előző Eb-n vezette be az UEFA a 16 fős mezőnyt, így a selejtező is változott, hiszen a holland és belga válogatott alanyi jogon részt vehetett a kontinenstornán.

A kvalifikáción részt vevő többi csapatot kilenc csoportba sorolták be, a csoportelsők és a legjobb csoportmásodik (Portugália) egyenes ágon kijutott az Európa-bajnokságra, a maradék nyolc csoportmásodik (Dánia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Anglia, Izrael, Írország és Skócia) pedig pótselejtezőre kényszerült. Érdekesség, hogy Andorra ekkor vett részt először Eb-kvalifikáción, a négyes számú csoport utolsó helyén végzett 10 vereséggel és -25-ös gólkülönbséggel.

A selejtezősorozat jócskán tartogatott magában meglepetéséket, az 1-es számú csoportban Olaszország egy ponttal tudta megelőzni Dániát, amely csak azért vehetett részt a pótselejtezőn, mert neki kedveztek az egymás elleni eredmények Svájccal szemben. Törökországnak nem volt esélye megelőzni a németeket, a finneket viszont biztosan maga mögé utasította, a pótselejtezőn aztán Írországot kapta meg. A két meccsen mindössze két gól született, a törökök pedig egy idegenben rúgott tizenegyesgólnak köszönhetően jutottak tovább.

A legnagyobb szenzációt a horvátok jelentették, negatív értelemben. Az 1998-as világbajnokság meglepetéscsapata (Horvátország az elődöntőig jutott, a bronzmeccsen aztán Hollandiát győzte le, a torna gólkirálya pedig Davor Suker lett hat góllal) a nyolcas jelű csoportban csak a harmadik helyre futott be, Jugoszlávia kettő, a már említett Írország egy ponttal többet gyűjtött nála. Mindeközben Csehország száz százalékos teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, úgy, hogy 10 meccsen mindössze 5 gólt kapott.

Magyarország a negyedik kalapból várhatta a selejtezőcsoportok sorsolását, végül a hetes jelűbe került Románia, Portugália, Szlovákia, Azerbajdzsán és Liechtenstein mellé. Rögtön az első meccsen kikapott a magyar csapat a portugáloktól hazai pályán (1–3), a következő négy meccsén viszont mindig összejött a pontszerzés. Utána viszont jött egy komoly lejtmenet, előbb kikapott a válogatott Romániától és Szlovákiától (utóbbitól Győrben), majd 1999. szeptember negyedikén 0–0-át játszott Liechtensteinnel 1650 néző előtt Vaduzban. Ezt követően jött egy-egy győzelem és vereség, Magyarország végül negyedik lett a csoportjában 12 ponttal, Románia lett az első Portugáliát és Szlovákiát megelőzve.

Hrutka János románoknak lőtt szabadrúgásgóljáról azért érdemes egy videó erejéig megemlékezni:

Már a csoportkör is szenzációs meccsek sorát hoztaKét újoncot avattak ezen az Eb-n, Norvégia a saját selejtezőcsoportját megnyerve jutott ki, pont azt a Szlovéniát előzte meg, amely a pótselejtezőn Ukrajnát ütötte el a továbbjutástól. A csoportmérkőzések során aztán Anglia és Németország csúnyán leszerepelt, utóbbi ráadásul címvédőként tette mindezt. Anglia az első meccsén 2–0-s vezetésről kapott ki 3–2-re Portugáliától, majd 1–0-ra megverte Németországot. Az a meccs viszont nem a futballról marad emlékezetes, hanem az angol szurkolókról, akik közül 850-et őrizetbe vettek a rendőrök vandalizmus vádjával.  A német válogatott mindössze egy pontot tudott szerezni, a csapatot belső ellentétek húzták szét, és sokat elárul a teljesítményükről, hogy az utolsó körben egy tartalékos portugál csapattól is simán kikaptak 3–0-ra (Sergio Conceicao szerezte mind a három gólt).

Jugoszlávia is tett arról, hogy emlékezetes maradjon a 2000-es torna, rögtön az első meccsén 3–3-as döntetlent játszott Szlovéniával. Az ellenfél már 3–0-ra vezetett, amikor a bíró kiállította Szinisa Mihajlovicsot, a vesztésre álló jugoszlávok viszont hét (!) perc alatt kiegyenlítettek.

Fotó: Europress - Lutz Bongarts/Getty Images

Fotó: Europress - Lutz Bongarts/Getty Images

Utána következett a spanyolok elleni harmadik meccs, 2–2-es döntetlennél megint emberhátrányba került Jugoszlávia, de 3–2-re nyerhetett volna, ha Veissiere bíró nem hosszabbít hat percet. Ezt megfejelte azzal, hogy a 93. percben tizenegyest adott a spanyoloknak, amit Mendieta belőtt, a 95. percben pedig Alfonso a győztes gólt is megszerezte. A vereség ellenére Jugoszlávia továbbjutott, a következő körben aztán nagyon csúnyán kikapott Hollandiától.

Érdemes kitérni a belga válogatottra, különösképpen kiemelve Filip De Wilde teljesítményt: a kapus előbb Svédország ellen hibázott egy óriásit, ingyengólt adva az ellenfélnek. A törökök ellelni mérkőzésen pedig kiállíttatta magát (azért előtte vastagon benne volt az egyik török gólban is), miután a 84. percben a kapujából kirohanva letarolta az ellenfél egyik játékosát.

„Ez vb, Argentína és Brazília nélkül”A negyeddöntőbe két hibátlan csapat jutott be. Portugália és Hollandia is folytatta a remek sorozatát (bár Hollandia úgy nyerte meg az első meccsét, hogy szinte a semmiért kapott tizenegyest a csehek ellen), előbbi Törökországot győzte le Nuno Gomes duplájával, utóbbi Jugoszlávián gázolt át 6–1-re, Patrick Kluivert egymaga három gólig jutott. Az olaszok a románokat, a franciák a spanyolokat győzték le (Raúl a 89. percben kiegyenlíthetett volna, de büntetőt rontott).

Jöhettek az elődöntők, Hollandia Olaszországgal került szembe. A hazai pálya előnyét megint megkapta Frank Rijkaard csapata, Markus Merk a mérkőzés 34. percében kiállította Gianluca Zambrottát, majd befújt egy erősen vitatható tizenegyest Hollandiának, ám Frank de Boer lövését Francesco Toldo hárította. A második félidőben a hollandok kaptak még egy büntetőt (ezúttal jogosan) Frank De Boer helyett Kluivert lőtt, ő viszont a jobb oldali kapufát találta el. Az olasz csapat 86 percen keresztül emberhátrányban játszott, de kihúzta a tizenegyespárbajig. A hollandoknál három rúgó is hibázott (köztük Frank De Boer), míg az olaszoknál Di Biagio, Pessotto és Totti is jól célzott, így az is belefért, hogy Maldini hibázott.  

Fotó: Europress - Henri Szwarc/Getty Images

Fotó: Europress - Henri Szwarc/Getty Images

A vb-címvédő franciák Portugálival meccseltek a döntőbe jutásért. Nuno Gomes már a 19. percben eredményes volt, Henry az 51. percben egyenlített ki. A 117. percig aztán nem változott az eredmény, amikor is Abel Xavier kézzel blokkolta Wiltord lövését. A bíró nem vette észre a dolgot, a partjelző szólt neki. A tizenegyes elvégzését Zidane vállalta magára, nem is remegett meg, fináléba lőtte a francia válogatottat.

Az egész torna színvonaláról sokat elmond, hogy a háromszoros világbajnok Pelé azt mondta az Európa-bajnokságról: „Ez vb, Argentína és Brazília nélkül.” És akkor még hátra volt a döntő…

Olaszország Delvecchio góljával nagyon közel került az aranyéremhez és a kupához, előnyét egészen a 93. percig őrizte, amikor Wiltord kiegyenlített. Az olasz játékosok ekkor már futni is alig bírtak, nagyon lefárasztotta őket a Hollandia elleni elődöntő. Tíz perccel később pedig Trezeguet aranygóljával Franciaországé lett a végső siker:

először fordult elő a labdarúgás történetében, hogy a világbajnoki cím védője a következő Eb-t is megnyerte,

ezt a bravúrt azóta Spanyolország is megismételte (2010-ben és 2012-ben).

A döntő összefoglalója:

Sorozatunk korábbi részei:

A franciák küzdelme a keleti blokkal - 1. rész (1960)

Franco fiai legyőzték a címvédő szovjeteket - 2. rész (1964)

Pénzfeldobás is kellett az olasz győzelemhez - 3. rész (1968)

Az utolsó magyar részvétel – 4. rész (1972)

Panenka legendás mozdulattal sokkolta a németeket - 5. rész (1976)

Huligánok és egy fogadási botrány árnyékában - 6. rész (1980)

Platini gólrekorddal vezette győzelemre a házigazdákat - 7. rész (1984)

Az egyetlen holland siker - 8. rész (1988)

Dán csoda a strandról érkezve - 9. rész (1992)

EURO 2016 sorozat: Aranygól döntött a németek javára - 10. rész (1996)

Top 0