• Sport

EURO 2016 - Minden, amit a D-csoportról tudni érdemes

Június 10-én kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ezért a Faktor folytatja az Eb csoportjainak bemutatását. A D-csoportban kapott helyet az előző két torna győztese, Spanyolország is. A címvédő továbbjutása szinte biztos, de azt lehetetlen megjósolni, hogy a cseh-török-horvát trióból mely csapat vagy csapatok lesznek ott a legjobb 16 között.

Ante Cacic, Vicente del Bosque, Fatih Terim, Pavel Vrba - Fotók: Europress - Laurence Griffiths/Getty Images

Ante Cacic, Vicente del Bosque, Fatih Terim, Pavel Vrba - Fotók: Europress - Laurence Griffiths/Getty Images

Június 10-én kezdetét veszi a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek harmadszor lesz a házigazdája Franciaország. A tornán nem mindennapi bravúrt hajthat végre a spanyol válogatott, amely 2012-ben az első csapat lett, amely meg tudta védeni címét. Négy év elteltével már a triplázás a tét, amely olyan rekord lenne, amelyet lehet, hogy soha nem sikerül majd megismételni.

A spanyolokat a csoportmeccsek során a legnagyobb eséllyel a horvátok állíthatják meg, akik a selejtezőben kétszer döntetlent játszottak az olaszokkal. A fogadóirodák a harmadik helyre csak egy hajszállal látják esélyesebbnek a cseheket a törököknél, könnyen előfordulhat, hogy a két együttes ki-ki meccset játszik majd a 3. fordulóban egymással. Ez az egyetlen csoport, ahol két korábbi győztes (Spanyolország és Csehország) azonos csoportban szerepel.

Korábbi írásaink: A-csoport, B-csoport, C-csoport, Az összes csapat Eb-kerete

Fotók: Europress - David Ramos/Getty Images

Fotók: Europress - David Ramos/Getty Images

Spanyolország

Világranglistás helyezés: 6. hely

Eddigi részvételek száma: 9

Eddigi legjobb eredmény: Győztes (1964, 2008, 2012)

Ez történt a selejtezőben

Spanyolország magabiztosan, kilenc győzelemmel jutott ki az Európa-bajnokságra. A második fordulóban ugyan meglepő vereséget szenvedtek Szlovákiában, de innentől kezdve minden meccsüket megnyerték, sőt gólt sem kaptak. A legtöbb spanyol gólt Paco Alcácer szerezte, a Valencia 22 éves tehetsége ötször volt eredményes a selejtező során.

Érdekesség

A spanyol válogatott a történelem első Európa-bajnoki selejtezőjében is indult. Miután a spanyol csapat az első körben legyőzte Lengyelországot összesítésben 7-2-re, a legjobb nyolc között a Szovjetunió volt az ellenfél. A spanyol csapatnak azonban megtiltotta Franco tábornok, hogy pályára lépjen, így lemaradtak az első Eb-ről. A tornát ekkor még Európai Nemzetek Kupájának hívták. Vigaszt jelenthetett a spanyoloknak, hogy négy évvel később házigazdaként nyerni tudtak.

Sztárjátékos – Andrés Iniesta

Fotók: Europress - David Ramos/Getty Images

Fotók: Europress - David Ramos/Getty Images

Andrés Iniesta tíz évvel ezelőtt mutatkozott be a spanyol válogatottban. Akkor még kevesen gondolták, hogy a játékos a spanyol válogatott történetének egyik legmeghatározóbb játékosává válik. Ugyan karrierjének csúcsán néhány éve volt, de még ma is a spanyol csapat esze. Iniesta a 2010-es világbajnokság fináléjában győztes gólt lőtt Hollandia ellen, és esélyes volt az Aranylabda szavazáson is. A 2012-es Eb-döntőben - hasonlóan a két évvel korábbihoz - az olaszok ellen is a meccs embere lett. A 2014-es vébén Ausztrália ellen játszotta 100. válogatott meccsét.

Transfermarkt.de érték: 35 millió euró

A spanyol válogatott kerete:

A csapat mérkőzései:

Június 12. 15:00 – Csehország

Június 17. 21:00 – Törökország

Június 21. 21:00 – Horvátország

Top 0