• Sport

EURO 2016 - Bemutatkozik a C-csoport

Június 10-én kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ezért a Faktor folytatja az Eb csoportjainak bemutatását. A C-csoportból kiemelkedik a világbajnoki címvédő, óriási meglepetés lenne, ha Németország nem jutna tovább. Lengyelország és Ukrajna 2012-ben még közösen rendezett kontinenstornát, most egymás ellen fognak szerepelni. A magyarokat is megviccelő Észak-Írország a csoport sötét lova.

Volodymyr Onyshchenko (Ukrajna), Adam Nawalka (Lengyelország), Michael O'Neill (Észak-Írország) és Joachim Löw (Németország) - Fotó: Europress - Laurence Griffiths/Getty Images

Volodymyr Onyshchenko (Ukrajna), Adam Nawalka (Lengyelország), Michael O'Neill (Észak-Írország) és Joachim Löw (Németország) - Fotó: Europress - Laurence Griffiths/Getty Images

Június 10-én kezdetét veszi a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek harmadszor lesz a házigazdája Franciaország. A tornát háromszor nyerte meg Németország, igaz, az utolsó Eb-győzelmük 20 évvel ezelőtt született. Ennek ellenére a C-csoport megnyerésének ők a várományosai. A fogadóirodák szerint a német bajnokságban jól teljesítő Robert Lewandowski vezette lengyelek érhetek oda a második helyre, persze a pótselejtezőn keresztül kvalifikáló Ukrajnát sem lehet leírni.

A fennállása első Európa-bajnokságára készülő Észak-Írországot sokan leírják, de a magyar szurkolók megtanulták, hogy a zöldeket nem szabad lebecsülni. Ezek ellenére a Lafferty vezette csapattól a pontszerzés is bravúr lenne.

Korábbi cikkeinket itt találja:   A-csoport, B-csoport, Az összes csapat Eb-kerete

Fotó: Europress - Maja Hitij/Getty Images

Fotó: Europress - Maja Hitij/Getty Images

Németország

Világranglistás helyezés: 4. hely

Eddigi részvételek száma: 11

Eddigi legjobb eredmény: Győzelem (1972, 1980, 1996)

Ez történt a selejtezőben

A német együttes magabiztosan jutott ki Franciaországba, a D-csoport élén végeztek. Megelőzték Lengyelországot és Írországot is, mindkét riválisuk ott lesz a 2016-os tornán. Ezek ellenére nem lehetett maradéktalanul elégedett Joachim Löw, mert a csapat nehezen indult be, három forduló után csak négy pontot szerzett a Nationalelf. A második fordulóban kikaptak Lengyelországban, majd három nappal később leikszeltek az írekkel hazai pályán. Írország Dublinban is meglepte a németeket, Long góljával 1-0-ra nyertek a házigazdák.

Érdekesség

Németország 1972 óta minden Európa-bajnokságra kijutott, ezt egyetlen csapat sem mondhatja el magáról. Ezek ellenére 20 éve várnak egy bajnoki címre, de világbajnokként most duplázhatnak. Utolsó győzelmüket 1996-ban érték el, akkor Csehországot verték Oliver Bierhoff aranygóljával.

Sztárjátékos – Manuel Neuer

Fotó: Europress - Maja Hitij/Getty Images

Fotó: Europress - Maja Hitij/Getty Images

Manuel Neuer korunk egyik legjobb kapusa. A Bayern München játékosa klubszinten minden megnyert, amit lehetett, sőt Németországgal világbajnok lett. Emiatt már csak az Eb-győzelem hiányzik a gyűjteményéből. Neuer nagyságát jól mutatja, hogy a 2000-es években egyedüliként neki volt esélye Gianluigi Buffon mellett arra, hogy megnyerje az Aranylabdát. A 2014-es világbajnokság legjobb kapusának választották, de az IFFHS az utóbbi három évben a világ legjobb kapusának is megválasztotta.

Transfermarkt.de érték: 45 millió euró

A német válogatott kerete:

A csapat mérkőzései:

Június 12. 21:00 – Ukrajna

Június 16. 21:00 – Lengyelország

Június 21. 18:00 – Észak-Írország

Top 0