• Sport

EURO 2016 - Az E-csoport bemutatása

Június 10-én kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ezért a Faktor folytatja az Eb csoportjainak bemutatását. A E-csoport számít a torna halálcsoportjának, mert szinte lehetetlen megjósolni, hogy mely csapatok mennek tovább, és melyek esnek ki. A többség az olaszok és a belgák továbbjutására számít, de Zlatannak és az íreknek is lesz ehhez egy-két szava.

Fotó: Europress - Matthias Hangst/Getty Images

Fotó: Europress - Matthias Hangst/Getty Images

Június 10-én kezdetét veszi a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság. Minden tornára összehoz a sorsolás szeszélye egy halálcsoportot, és idén ez az E-csoport lett. Itt szerepel a világranglista 2. helyén álló Belgium, a mindig veszélyes Olaszország, az Ibrahimoviccsal talán utoljára próbálkozó Svédország, valamint a Premier League-ben edződött játékosokból álló Írország is.

A fogadóirodák szerint a csoportgyőzelemre a belgáknak van a legnagyobb esélye, igaz a szövetségi kapitánynak a védelem több kulcsjátékosát is nélkülöznie kell a keretből. A másik nagy esélyes az E-csoport első helyére Olaszország, akik mindig szélsőségesen teljesítenek a nemzetközi tornákon. A harmadik helyre a svédeket jósolja a közvélemény, de az írek igyekeznek majd borítani a papírformát, miszerint nekik nincs esélyül a továbbjutásra.

Korábbi írásaink: A-csoport, B-csoport, C-csoport, D-csoport, az összes csapat Eb-kerete

Fotó: Europress - David Ramos/Getty Images

Fotó: Europress - David Ramos/Getty Images

Belgium

Világranglistás helyezés: 2. hely

Eddigi részvételek száma: 4

Eddigi legjobb eredmény: Döntő (1980)

Ez történt a selejtezőben

Belgium megnyerte a B-csoportot, így automatikusan kijutott a tornára. A tíz meccsből hetet megnyertek a belgák, viszont nem lehetnek maradéktalanul elégedettek. Wales ellen nem sikerült nyerniük, otthon csak gólt nélküli döntetlent értek el, míg Cardiffban Gareth Bale góljával kikaptak. Jelenleg a világranglista második helyén áll a csapat, a csoport esélyeseinek számítanak.

Érdekesség

Belgium 24 gólt lőtt a selejtezők során, ennél többet csak Anglia és Lengyelország szerzett. Ezek ellenére a belgák csatárai szenvednek, mindössze négy gólt szerzett klasszikus támadó. Christian Benteke, Divock Origi, Michy Batshuayi és Laurent Depoitre egyszer talált a hálóba, míg De Bruyne és Hazard öt-öt gólt szerzett.

Sztárjátékos – Kevin De Bruyne

Fotó: Europress - Kevin C. Cox/Getty Images

Fotó: Europress - Kevin C. Cox/Getty Images

Az előző nyár bombaigazolása Kevin De Bruyne volt, akit 74 millió euróért vett meg a Wolfsburgtól a Manchester City. A játékos már a City előtt is szerepelt a Premier League-ben, de José Mourinho nem látott benne fantáziát, és elengedte a Chelsea-től. A selejtezőkben eredményesen szerepelt, öt gólt lőtt és három gólpasszt adott. De Bruyne még mindig csak 24 éves, már 38-szor szerepelt a belga válogatottban.

Transfermarkt.de érték: 60 millió euró

A belga válogatott kerete:

A csapat mérkőzései:

Június 13. 21:00 – Olaszország

Június 18. 15:00 – Írország

Június 22. 21:00 – Svédország

Top 0