• Sport

EURO 2016 - Az A-csoport bemutatása

Június 10-én kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ezért a Faktor megkezdi az Eb csoportjainak bemutatását. Az A-csoportba automatikusan bekerültek a házigazda franciák, ellenfelük Románia, Svájc és Albánia lesz. Óriási meglepetés lenne, ha a végső győzelemre esélyes Franciaország nem jutna tovább, de hogy kik lépnek még tovább a csoportból, azt nehéz megjósolni.

Fotó: Europress - Matthias Hangst/Getty Images

Fotó: Europress - Matthias Hangst/Getty Images

Június 10-én kezdetét veszi a 15. labdarúgó Európa-bajnokság. A nyitómeccset a házigazda Franciaország fogja játszani Románia ellen, a két válogatott az A-csoportban szerepel. A csoport favoritja Franciaország, azok ellenére, hogy két belső védőjét is elvesztette a csapat, sőt Karim Benzema sem szerepelhet a Valbuenával kapcsolatos szexbotrány miatt.

A második és a harmadik helyért óriási küzdelem várható, a fogadóirodák szerint Svájc és Románia juthat még tovább. Óriási meglepetés lenne, ha a fennállása első Eb-szereplését kivívó Albánia pontot szerezne.

Franciaország

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

Világranglistás helyezés: 21. helyezés

Eddigi részvételek száma: 8

Eddigi legjobb eredmény: Győztes (1984, 2000)

Ez történt a selejtezőben

A rendező csapatnak nem kellett selejteznie, és automatikusan kijutott. Egy újításnak köszönhetően a franciákat ettől függetlenül besorsolták az I-csoportba, igaz, az ő meccseik hivatalosan barátságos találkozónak számítottak. A tét nélküli összecsapáson a gallok oda-vissza megverték Portugáliát, Dániát és Örményországot is, de Szerbiától sem kaptak ki. Érdekesség, hogy a franciák nem tudták megverni az albánokat, Lorient-ben 1-1 lett a végeredmény, míg Albániában kikaptak Didier Deschamps fiai 1-0-ra. A két válogatott június 15-én Marseille-ben újra találkozik.

A csapat barátságos mérkőzésen találkozott Németországgal is, a 2-0 arányú francia sikert beárnyékolta a párizsi terrortámadás. Pár nappal később a válogatott 2-0-ra kikapott Angliából a Wembleyben.

Érdekesség

Az Európa-bajnokság ötletét a francia szövetség elnöke, Henri Delaunay vetette fel az UEFA-nál már 1927-ben. A kontinenstornáról a sportvezető nem mondott le, viszont az első torna megrendezését már nem élte meg. Tiszteletére róla nevezték el az Eb-trófeát, sőt az első Európa-bajnokságot is Franciaországban rendezték. A franciák hazai rendezésű tornán utoljára 56 éve kaptak ki, az 1960-as Eb bronzmeccsén.

Sztárjátékos – Paul Pogba

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

Fotó: Europress - FRANCK FIFE / AFP

A francia együttes kulcsembere lehet a Juventus 23 éves játékosa, akit sokan már most Zinedine Zidane-hoz hasonlítanak. Mindkét játékos önfejűnek számít, Pogba eddig egyetlen csapatától sem távozott békés körülmények között. A középpályás játékos az olasz bajnokságban is felhívta magára a figyelmet, egy jó Eb-szereplés után garantáltan elviszi egy spanyol vagy angol sztárcsapat. Pogba a válogatottban eddig 30 mérkőzésen 5 gólt szerzett.

Transfermarkt.de érték: 65 millió euró

A francia válogatott kerete:

A csapat mérkőzései:

Június 10. 21:00 – Románia

Június 15. 21:00 – Albánia

Június 19. 21:00 – Svájc

Top 0