• Külföld
Faktor

Megosztó ötlettel állt elő Brüsszel, kirobbant a vita

Sportkérdésekben okozott feszültséget egy javaslat, megváltozhat az olimpiák képe.

Fotó: Europress / Jorge Guerrero - AFP

Fotó: Europress / Jorge Guerrero - AFP

A megszokott nemzeti csapatok helyett 2036-ban már csak egy "EU-válogatott" fog részt venni a nyári olimpiai játékokon, ha Brüsszel legújabb álmát meg is valósítják. Ennek azonban sokan nem örülnének - írja az Express.

Egy brit képviselő, Bill Etheridge árulta el a legújabb uniós tervek részleteit, amely állítólag parázs vitákat robbantott ki az Európai Parlamentben. Ezek alapján ugyanis közel 20 év múlva a 27 tagállam sportolói nem hazájuk színeiben indulhatnának a játékokon, hanem csak egy uniós válogatott delegáltathatná magát a versenyekre.

Az ihletet az Egyesült Királyság példája adta a képviselőknek, amely a többi világversennyel ellentétben az olimpián a négy országrészt - Angliát, Walest, Skóciát és Észak-Írországot - tömörítve indul, és rendszerint az első öt között végez. Erre lett féltékeny Brüsszel is, ezért vinné be a sárga csillagos kék zászlókat a játékokra.

Az uniós válogatott egyelőre még csak ötlet szintjén mozog, de már hatalmas felháborodást váltott ki. Sokak szerint ugyanis Brüsszel újabb lépést tesz afelé, hogy mindent, így a sportokat is a saját hatásköre alá vonja, meggyengítve így a nemzetek identitását.

Kommentek:

Top 0