• Külföld
Faktor

EU-brit megállapodás: Cameron győzelmet ünnepel

Elérte legfontosabb céljait a brit miniszterelnök - csökkenthetik az uniós bevándorlók szociális juttatásait és nem kell bevezetniük az eurót.

Nagy-Britannia tartósan kivonta magát az EU-integráció szorosabbra vonásából - mondta David Cameron brit miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodásról tartott sajtótájékoztatóján.

Azt is hozzátette: Nagy-Britannia soha nem fog csatlakozni az eurózónához, de teljes beleszólása lesz az egységes európai piacba. A brit uniós reformigényekről létrejött megállapodás nyomán arra fogja buzdítani a briteket, hogy támogassák Nagy-Britannia európai uniós tagságát a közelgő népszavazáson.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A megállapodás értelmében Nagy-Britannia alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátozhatja az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

    Az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlékot az újonnan érkezők esetében azonnali hatállyal lefaragnák. A már jelenleg is Nagy-Britanniában dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes.

    A megállapodás értelmében Nagy-Britannia kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának törvényileg kötelező folyamatából. Emellett kimondják, hogy az Európai Unióban "egynél több" fizetőeszköz létezik, és egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.

    Top 16