• Belföld
Faktor

Mától nem viheti haza a kedvenc húsgolyóját

Sok étterem trükközéssel próbálja kikerülni a januárban bevezetett kétfajta áfakulcs miatti kavarodást. Az IKEA azonban más megoldást választott: úgy döntött, inkább leállítja az ételek elvitelét.

Az IKEA-nál az éttermi adózás szabályainak változására azzal reagáltak, hogy bizonytalan ideig nem engedik, hogy a vásárlók elvigyék a helyben készült ételeket tőlük.

Az IKEA ügyfélszolgálatán a HVG-nek azt mondták, hogy mindkét magyarországi üzletben leállt az ételek elvitele. Arra egyelőre nem tudtak válaszolni, hogy meddig tart ez a felfüggesztés.

Illusztráció.

Illusztráció.

Január elseje óta az új áfatörvény értelmében, aki helyben eszi meg az ételt, annak 18 százalék áfát, aki elvitelre kéri, annak 27 százalék áfát kell fizetnie.

A mai Magyar Nemzet arról írt, hogy más éttermek sem tudnak mit kezdeni a kétfajta áfával, ezért inkább egységesen 27 százalékos áfával számolnak, ez viszont törvénysértésnek is számíthat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 500 ezer forintig terjedő, úgynevezett mulasztási bírságot számolhat fel érte.

Sokan pedig inkább kárt is vállalnak, csak kerüljék ki a kockázatokat. A gyakorlatban ugyanis szinte lehetetlen követni, hogy mikor melyik áfával kell számolni. Ha például az ételt helyben eszik, arra 18 százalék az áfa, de ha futár viszi ki, akkor már 27. A pecsenyesütők, a lángososok és büfékocsisok sem számlázhatnak olcsóbban, ha csak pult vagy "körbefutó deszka" szolgál a fogyasztás helyéül, azaz önkiszolgáló az egység.

Kommentek:

Top 0