Faktor

Észak-Korea műholdat lő fel februárban

Többen attól félnek, hogy a rakétával fellőtt műhold csak álca, és valójában egy háborús rakétafegyvert akarnak tesztelni az észak-koreaiak.

Észak-Korea a Nemzetközi Távközlési Egyesülettel közölte kedden, hogy még februárban műholdat lőnek az űrbe. Azt mondják, a műholddal a Földet akarják megfigyelni, tehát békés célokra fogják használják. Amerika szerint viszont csak egy újabb rakétateszt lesz ez is, amelynek legkevésbé békések a szándékai. A műholdakat ugyanolyan ballisztikus rakétával szokták fellőni, mint amilyeneket nagy távolságra, háborús céllal használnak. Ezek az úgynevezett interkontinentális ballisztikus rakéták. Az amerikaiak szerint a békés műhold csak ürügy egy ilyen rakéta kísérleti fellövéséhez.

Az ilyen rakéták akár 10 ezer kilométeres távolságot is meg tudnak tenni, és akinek van, könnyedén rászerelhet nukleáris robbanófejet is. 2012-ben egyébként lőttek már fel hasonló műholdat Észak-Koreában. Japán, Amerika és Dél-Korea akkor is azt mondta, hogy nem műholdhoz, hanem fegyverkísérlethez kellett a kilövés. Az amerikaiak szerint most is egy ilyen kísérletre készülnek.

Több dolog is alátámasztja az észak-koreai bejelentést. Az amerikai műholdak a napokban szokatlan aktivitást észleltek az egyik észak-koreai kilövőállomásnál. A felvételek alapján az amerikai szakértők azt mondták, hogy az észak-koreaiak már a kilövésre is készen állnak. Úgy látták, hogy már teljesen összeraktak egy rakétát, tehát bármelyik pillanatban kilőhetik.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Ün. Fotó: Europress / Yonhap North - AFP

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Ün. Fotó: Europress / Yonhap North - AFP

Emellett dél-koreaiak kiderítették, hogy ugyanúgy nevezték el ezt a rakétát, mint azt, amelyiket 2012-ben lőttek fel. A ráírt koreai szöveg annyit jelent, Ragyogó csillag, és Kim Dzsong Ilnek, Észak-Korea korábbi vezetőjének volt az egyik beceneve. Kim Dzsong Il 2011-ben halt meg, azóta fia, Kim Dzsong Ün vezeti a kommunista országot. Valószínűleg apja emléke előtt akar tisztelegni a névadási gesztussal. Emellett érdekes, hogy éppen február 16-án van Kim Dzsong Il születésnapja, és az észak-koreaiak azt ígérték, hogy február 8. és 25. között fogják kilőni a műholdat - írja a CNN.

Észak-Korea nem veszi figyelembe a fegyverkezés korlátozására vonatkozó nemzetközi figyelmeztetéseket és felszólításokat. Január 6-án jelentették be, hogy sikeresen felrobbantottak egy hidrogénbombát. Ezzel kapcsolatban még mindig sok a kérdés, az amerikaiak már a bejelentést követően kételkedtek ebben. Ennek ellenére az amerikai és dél-koreai megfigyelők is jelezték, hogy valóban éreztek földrengést. Sőt, néhány napja már arról számoltak be kémek, hogy valóban hidrogénbombát robbantottak.

Top 0