• Külföld
Faktor

Észak-Korea megvezeti az egész világot, erre készül valójában

A szakértők szerint csak elterelő hadművelet, hogy Kim Dzsongun békülékeny hangulatban lenne.

Bár a világsajtó figyelme afelé fordul, hogy csúcstalálkozót tarthat Kim Dzsongun, az észak-koreai diktatúra feje és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, a szakértők úgy látják, vétek megfeledkezni arról, hogy Észak-Korea a tavalyi évet atomfegyver-arzenálja tökéletesítésére fordította - írja a CNBC.

AFP/KCNA VIA KNS

AFP/KCNA VIA KNS

Thomas Karako, a Center for Strategic and International Studies rakétavédelmi projektjének igazgatója sajátos hasonlatot hoz az észak-koreaiak viselkedésének szemléltetésére. Szerinte ez olyan, mint a Snoopy mesefilm, ahol az egyik szereplő, Lucy felajánlja Charlie Brownnak, hogy megfogja a focilabdát, míg a fiú elrúgja. Ám akárhányszor nekifut is Charlie, Lucy mindig az utolsó pillanatban elrántja előle a labdát. Nem adja meg neki az örömöt, hogy sikerélménye legyen, Charlie pedig mindig elesik. A hasonlat szerint Észak-Korea lenne a kislány, a világ többi része pedig Charlie Brown.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A helyzet az, hogy a Kim család harmadik tagjának 2011-es hatalomra kerülése óta a rezsim végrehajtotta minden korábbinál erősebb nukleáris robbantását, fellőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját és azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy tengeralattjárón a partjaihoz juttat közép-hatótávolságú rakétákat, amelyek alacsonyabb és rövidebb röppályájuk miatt sokkal nehezebben kivédhetők, mint nagyobb társaik.

  És ez még nem minden - hangsúlyozzák az elemzők. A tesztek felgyorsítása nem egyszerűen azt mutatja, hogy Kim atombombát akar, hanem azt, hogy egész nukleáris fegyverarzenált fejleszt ki. Az elmúlt hat évben az ifjú diktátor több mint 90 rakétát lövetett fel és négy atomfegyvertesztet hajtatott végre, ami több mint két elődje, nagyapja és apja összes kísérlete 27 év alatt. Csak tavaly 24 rakétakísérletet hajtottak végre.

  Az észak-koreai arzenálban immáron megtalálhatók rövid és közép-hatótávolságú ballisztikus rakéták, interkontinentális ballisztikus rakéták és cirkáló rakéták. A legnagyobb, a Hwasong-15 vagy amerikai kóddal KN-22 feltételezések szerint képes az USA teljes kontinentális területének elérésére.

  Ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre tesztet nukleáris fegyverekkel. Tavaly szeptemberben a hatodik ilyen kísérletüket végezték el, amelyben állítólag egy hidrogénbombát teszteltek, amelyet rakéták robbanófejének szánnak. Becslések szerint egy 120 kilotonna robbanóerejű eszközről volt szó, amely tízszer erősebb a Hirosimára ledobott amerikai atombombánál.

  Kim Dzsongun számtalanszor elismételte, hogy országa nemzetbiztonságának, illetve a rezsim fennmaradásának garantálásában kulcsszerepet játszanak az atomfegyvereknek. Még az alkotmányba is bevették a nukleáris katonai erőt - emlékeztet Lisa Collins, az előbbi kutatóintézet Korea-szakértő kutatója.

  "Igen meg lennék lepve, sőt, ami azt illeti, hihetetlennek hangzik számomra, hogy egyik pillanatról a másikra változtatnának ezen" - teszi hozzá.
  Kommentek:

  Top 16