• Külföld
Faktor

Nem szűnik a feszültség, Észak-Korea legújabb húzása sem elég

Észak-Korea lerombolta atomlétesítményét, de Donald Trump mégsem akar találkozni Kim Dzsong Unnal.

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta - jelentették nemzetközi hírügynökségek.

Külföldi újságírók jelenlétében több robbantást hajtottak végre a kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő hegyek mélyén épült kísérleti telep három alagútjában és a környéken lévő megfigyelőtornyoknál.

Bicikliző család a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Fotó: Europress - AFP/Ed Jones

Bicikliző család a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Fotó: Europress - AFP/Ed Jones

A telep felszámolását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tervezett júniusi csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnök követelményeinek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatban.

A kísérleti telep bezárása előtt Phenjan csütörtökön élesen bírálta Mike Pence amerikai alelnököt, aki a hét elején egy interjúban azzal fenyegette meg Észak-Koreát, hogy ha nem mond le az atomfegyverről, akkor Líbia sorsára juthat. Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának főigazgatója politikai fajankónak nevezte az amerikai alelnököt.

A külföldi újságírók - dél-koreai, amerikai, kínai, orosz és brit riporterek, illetve televíziós forgatócsoportok - meghívásával Phenjan nyilvánvalóan azt reméli, hogy világszerte megjelennek a kísérleti telep lerombolásáról - közöttük a három bejárat berobbantásáról - készült felvételek - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség, amelynek forgatócsoportja szintén jelent volt az eseményen.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét. Egyelőre nem erősítették meg, hogy Kim Dzsong Un személyesen jelen volt-e a létesítmény lerombolásánál.

A kíséreti telep bezárásáról Mun Dzse In és Kim Dzsong Un április 27-i panmindzsoni csúcstalálkozóján állapodott meg, és a két vezető ugyanott megegyezett a koreai háborút (1950-1953) lezáró végleges békeszerződés megkötéséről és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, majd ezt még további öt követte, a legutóbbi tavaly ősszel.

A szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti telepet valóban használhatatlanná tették-e. A kételkedők szerint Phenjannak a hat kísérleti robbantás után már nincs szüksége a punggje-ri telepre, és szükség esetén rövid idő alatt újjá is lehet építeni.

Mások azt emelik ki, hogy Észak-Korea előfeltételek nélkül vállalta az üzem lerombolását, illetve anélkül, hogy bármit kért volna cserébe az Egyesült Államoktól, ami szerintük arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim komolyan gondolja változtatási szándékát.

Donald Trump amerikai elnök pedig csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója - írja az MTI. Döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Indoklásában Donald Trump arra a "borzasztó dühre és nyílt ellenségességre" hivatkozik, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik. Ezért - olvasható a levélben - "nem megfelelő" az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna.

Kommentek:

Top 0