• Külföld
Faktor

Családi viszály az Esterházyaknál: ezért történt az "emberrablás"

A nyílt utcán tuszkolták terepjáróba a 88 éves Ottrubay Magdolna Teréziát.

Különös eset döbbentette meg egész Ausztriát, amikor a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) a nyílt utcán "elrabolták" a 88 éves Ottrubay Magdolna Teréziát, az Esterházy Alapítványt kezelő 65 éves Ottrubay István édesanyját. Később azonban az ügy még rejtélyesebb fordulatot vett - írja a Blikk.

A rendőrséghez kedd este érkezett a bejelentés arról, hogy látták, ahogy az idős asszony mellett – aki az ápolójával sétált az utcán – két terepjáró fékezett, majd egy férfi és egy nő betuszkolta az asszonyt az egyik kocsiba, aztán elhajtottak vele.

Több mint száz rendőr lendült azonnal akcióba. Helmut Marban rendőrségi szóvivő az APA hírügynökségnek kedden azt nyilatkozta: nagyszabású, nemzetközi hajtóvadászat indult az emberrablók után, akik azonban egyáltalán nem jelentkeztek.

Szerdán viszont az idős asszony lánya jelentkezett a rendőrségen, és közölte, hogy az édesanyja Tirolban van, nem rabolta el senki. Az osztrák sajtó szerint továbbra is rejtély, hogy miért vélhették a szemtanúk emberrablásnak a történteket, és a két terepjárónak mi köze volt az asszony ideiglenes eltűnéséhez.

A Krone című lap úgy tudja, a nő csak pár hónapja él Burgenlandban, de nem érezte ott jól magát, ezért önszántából dönthetett úgy, hogy elmegy. Osztrák sajtóértesülések szerint a hatalmas vagyon miatt kialakult családi viszály is közrejátszhatott abban, hogy Magdolna Terézia továbbállt.

Josef Kalina, az Ottrubay család szóvivője a Die Pressének azt mondta, a família privát ügyének tekinti a történteket, így nem kívánnak nyilatkozni.

Paul-Anton Esterházy, az Esterházy család tagja azonban megszólalt: azt mondta, mindenkit arra kér, tegyen különbséget az Ottrubayak és az Esterházyak között. Ahogy fogalmazott, az Esterházy család „egészen más normákat gyakorol, főként idős hölgyek esetében”. A két, rokonságban álló család közt egyébként régóta viszály dúl, az Esterházyak korábban azzal is megvádolták Ottrubay Istvánt, hogy fogva tartotta híres nagynénjét, Esterházy Melindát.

Magdolna Terézia fia, Ottrubay István az elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné unokaöccse. A hercegné az Esterházy-javak egyedüli örököseként alapítványokba helyezte a vagyont, kezelését Istvánra bízta. Az Esterházy-csoport csak 2017-ben 53 millió eurós, 16,6 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.
Kommentek:

Top 0