• Élet
Maksa Mónika

Mennyibe kerül egy esküvő ma Magyarországon?

A Faktor megkérdezett egy leendő menyasszonyt a költségekről. Olga elmondta, hogy először 2 millió forintot szántak az esküvőre, de az összesítés már most is 2,5-2,6 millió forintnál tart. Úgy kell ennyit költeniük az esküvőre, hogy nem a legfelkapottabb, és nem is legdrágább megoldások közül választottak.

Mivel nem a legnépszerűbb budapesti helyek és szolgáltatások közül választottak, így elég volt egy évvel az esküvő előtt nekilátni a munkának. Ellenkező esetben már másfél, két évvel korábban el kell kezdeni a szervezést.

Csak előlegekre 500 ezer forintot költöttek el, és helyszín, valamint étel nélkül a költségek több mint 900 ezer forintra rúgnak. Olga elmondta, hogy

a vendéglátóhely, a zenekar és a vőfély határozták meg az időpontot, nem pedig ők. Nekik alkalmazkodniuk kell.
Nem is gondolná az ember mennyit kell költeni sütire.

Nem is gondolná az ember mennyit kell költeni sütire.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A tökéletes helyszín és étel nagyon fontosA 110 fős lakodalomhoz ők egy vidéki helyszínt választottak, mivel az ara rokonsága és ő maga is vidéki származású. A vidéki étterem, amelyet kibéreltek, 4 ezer forintot kér fejenként az ételért – ebben két étkezés szerepel –, valamint 5 ezer forintot az italokért. Így tehát fejenként 9 ezer forintot kell erre költeni. A helyszínért külön nem kell fizetni, de éjfél után óránként 10 ezer forint a bérleti díj. Az étterem 50 ezer forint foglalót kért – ezzel az időpontot is lefoglalták. Ez eddig nagyjából 1 millió forintot jelent, de a pontos összeget a lagzi másnapján fogja megtudni az ifjú pár, és ekkor kell kifizetniük a fennmaradó pénzt.

Ha ugyanezt Budapesten szerették volna megrendezni, akkor fejenként 15-20 ezer forinttal kellett volna számolniuk. Olga szerint a főváros esetében átlagosan is dupla árral kell számolni, ha esküvőről van szó.

Az aprósüteményre külön kell költeni, ez 80-100 ezer forint lesz, de ebben lesz sós rágcsálnivaló, vendégváró sütemény és tortaszelet is. A 110 főnek 20 tortára lesz szüksége, ez még 70 ezer forintba fog kerülni, egy külön háromemeletes menyasszonyi torta ára pedig 70 és 90 ezer forint körül mozog. Ezt Olga ajándékba kapja.

A helyet, az italt és az ételt egyszerre fizetik.

A helyet, az italt és az ételt egyszerre fizetik.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Egymást ajánlja zenekar, fotós, vőfélyZenekart a helyszín üzemeltetői ajánlottak a párnak. A háromfős banda 130 ezer forintot kért az estéért, és 40 ezer forint előleget. Ha egy felkapott zenekart választottak volna – mondjuk a Youtube-ról –, az 180-230 ezer forintba került volna.

A menyasszony fotóst az interneten keresett. Nem kifejezetten az esküvői fotósok között keresgélt, így talált egy nem vidéki fényképészt, aki videóssal együtt 145 ezer forintot kér munkájáért, ebből 10 ezer forintot előre. Olga azért vidéken is tájékozódott, de akit ajánlottak neki, 250 ezer forintot kért volna csak a fotózásért, így az első lehetőség mellett döntöttek.

A vőfélyt a fotós ajánlotta, ő azonban már januárban foglalt volt, de segített, és egy kollégájához irányította Olgát. A vőfély átlagos árat, 75 ezer forintot kért – ebből 10 ezer forint útiköltség, hiszen vidékre kell utaznia. Az előleg itt is 10 ezer forint volt.

Olga szerint mostanában nem divat -nének lenni, vagy felvenni a vőlegény nevét, a nők leggyakrabban megtartják lánykori nevüket.

A tökéletes ruhának a vőlegény sem tud majd ellenállni

A tökéletes ruhának a vőlegény sem tud majd ellenállni

Fotó: Mészáros Annarózsa

A lényegMinden menyasszony a ruha miatt (is) várja az esküvő napját. Ezt bármikor meg lehet venni, de Olga szerint tényleg kétszer annyiba kerül Budapesten, mint vidéken. Ő a menyasszonyi ruhát és a menyecskeruhát kiegészítőkkel 140 ezer forintért kapta meg, ebből 60 ezer forint az előleg.

Budapesten csak a menyasszonyi ruha kerülne 140 ezer forintba.

A cipőt külön meg kell venni, de ezt – lévén szeptemberi esküvő – Olga a nyári leárazások idején fogja megtenni. 10 ezer forintnál nem szán rá többet, hiszen, mint mondja:

többet úgy sem veszem fel.

A vőlegénynek külön öltönyt kell csináltatni, ez 200 ezer forintba kerül. A menyasszony szerint ez mindenhol 150-200 ezer forint körül van.

A két kísérőlány ruhája ajándék lesz, ezért nem a pár fizet, de darabontként 15 ezer forintba kerülnek.

A sminket kozmetikus készíti el, de a frizurára ezzel – és a próbafrizurákkal együtt - nem akar 20 ezer forintnál többet költeni.

A karikagyűrűk ára „90 ezer forinttól a csillagos égig” változik – mondta Olga. Vőlegényével egy közepes árút választottak, 240 ezer forintért. Ebben mindkét gyűrű benne van, de egy hónap, amíg elkészülnek. Az előleg 30 ezer forint volt.

A csokor és a díszek 172 ezer forintból jönnek ki.

A csokor és a díszek 172 ezer forintból jönnek ki.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Drága részletekA helyszínt fel is kell díszíteni. Itt a menyasszony szerint nagyon fontos, hogy az embernek legyenek kapcsolatai, illetve hogy tapasztalt szakembert válasszon, aki érti a dolgát. Nekik 172 ezer forintért meg fogják csinálni a menyasszonyi csokrot, az asztaldíszt, a székszoknyákat, a bejáratot, de még a plafont is.

A meghívókat olcsón, 14 ezer forintért meg tudták venni, összesen 75 darab kellett belőle. Az ültetőkártyákat a menyasszony maga fogja elkészíteni, barátnője segítségével.

Mivel vidéken lesz az esküvő, ezért a barátoknak és a családnak az utazást is megszervezték, 70 ezer forintért a helyszínre viszi őket a busz. A házasságkötő terem bérléséért 6 ezret kell fizetni, de a pezsgő és a zene ebben még nincs benne.

Az esküvő eddig összesen 2 386 000 forintba került.

Olgáék esküvője

Olgáék esküvője

És még hol a nászút?

Az elmúlt négy évben folyamatosan nőtt a házasságkötések száma Magyarországon. 2015 januárja és novembere között 43 190 házasságot kötöttek. Az elmúlt 15 évben az első házasságukat kötő emberek átlagéletkora öt évvel emelkedett: míg 2000-ben a férfiak 27,2, a nők 24,7 éves korukban házasodtak először, 2014-re a férfiak átlagéletkora 32,5 évre, a nőké 29,7 évre nőtt – közölte a KSH.

Top 16