• Élet
Faktor

Érzelmi másnapot érzünk, ha túl sok felesleges dolgot veszünk

Egyre többen, egyre több felesleges dolgot vásárolnak. Utána persze nem érzik jól magukat, és ez nem csak Európában van így.

"Érzelmi másnaposság" – ezzel a szóval jellemezte a Greenpeace új kutatása azt az érzést, amit azok élnek át, akik feleslegesen vásárolnak ruhát, cipőt, táskát vagy más kiegészítőket. A tanulmány szerint az érzelmi alapú, nem kifejezetten a valódi szükségleteket kielégítő vásárlás nagyon elterjedt a nyugati világban.

Ez önmagában nem annyira meglepő, az ugyanakkor újdonságnak számít, hogy az elmúlt évtizedek gyors gazdasági növekedése mentén létrejövő ázsiai középosztályok nemcsak jólét tekintetében zárkóztak fel a nyugati középosztályokhoz, hanem az ezzel együtt járó lelkiismeretfurdalásos vásárlás és frusztráció tekintetében is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Greenpeace megbízásából Kínában, Hong Kongban, Tajvanban, Olaszországban és Németországban független helyi kutatóintézetek kérdeztek meg helyben nagyjából ezer embert a vásárlási szokásaikról. A 20 és 45 év közötti résztvevőket olyasmikről kérdezték 2016 utolsó felében és 2017 elején, hogy hol és mennyit vásárolnak, és hogy hogy érzik magukat vásárlás után.

  A kutatás alapján a német, tajvani, Hong Kong-i és kínai válaszadók nagyjából fele mondta azt, hogy fél nappal a vásárlás után már nem érzi jól magát azért, mert vett valamit. A németek hatvan százaléka számolt be arról, hogy fáradtnak érzi magát egyből a vásárlás után, a kínaiaknak pedig a harmada mondta azt, hogy ürességet érez. Ezeket a helyzeteket nevezik érzelmi másnaposságnak.

  A kutatásban részt vevő összes országra jellemző, hogy az emberek túl sok ruhát, cipőt, táskát és kiegészítőt vesznek. A megkérdezettek nagyjából fele számolt be arról, hogy néha elrejti a vásárolt dolgokat az ismerősei elől, mert fél tőle, hogy nem fog nekik tetszeni. Szintén rengetegen számoltak be arról, hogy rendszeresen többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak.

  A tanulmányból az is kiderül, hogy különösen Kínában van nagy hatása a közösségi médiának az emberek vásárlási kedvére. A megkérdezett kínaiak 72 százaléka mondta azt, hogy gyakran vesz valamit a közösségi média hatására (sokan divatblogok hatására). Ez a jelenség egyébként Hong Kongra is jellemző (63 százalék), viszont Tajvanban, Németországban és Olaszországban már kevésbé az (55, 23 és 36 százalék).

  A Quartznak nyilatkozó Karl Gerth, a Kaliforniai Egyetem (University of California) kínai fogyasztói kultúrát kutató szakértője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy Kína így szerepelt a kutatásban. Gerth szerint Kínában különféle okok vezettek ahhoz a fogyasztási mintához, amire a versengés, és a státusszimbólumok hajszolása vezet, és ami nagyon jellemző a fiatal kínaiakra.

  Kommentek:

  Top 16