• Belföld
Faktor

Erre érdemes figyelni, indokolatlanul drágán válthatnak valutát az ATM-ek külföldön

Magyarországhoz hasonlóan a kártyás fizetés a legtöbb helyen díjmentes, a készpénzfelvétel viszont általában drágább.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Külföldön egyre több olyan kártyaleolvasó (POS) és készpénzkiadó (ATM) működik, amely felismeri a bankkártyák pénznemét és a helyi valuta mellett forintfizetést is biztosít, ám ez kedvezőtlen árfolyamszámítással és magas szolgáltatói díjjal járhat.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a dinamikus valutakonverzió (DCC) néven ismert átszámítás átláthatóbbá teszi a vásárlást és a készpénzfelvételt, hiszen forintban jeleníti meg a levont összeget. Az átváltást mégis érdemes megfontolni, hiszen nem kötelező és a többletköltségek miatt jóval drágább is, mint helyi pénznemben történő fizetés - írja az MTI.

Hagyományos átváltásnál euróban vagy amerikai dollárban terhelik a magyarországi számlára a külföldi kártyás vásárlások és pénzfelvételek összegét, amit aztán az itthoni számlavezető vált át forintra a saját árfolyama szerint. A nemzetközi kártyatársasági elszámolások azonban csak az abban illetékes társaságok honlapjain érhetők el, külföldi utazás előtt ezért érdemes tájékozódni a célország kártyaelfogadási rendjéről és díjairól - írták.

Magyarországhoz hasonlóan a kártyás fizetés a legtöbb helyen díjmentes, a készpénzfelvétel viszont általában drágább - olvasható a közleményben.

Kommentek:

Top 0