• Külföld
Faktor

Meglepte a szakembereket, amit a Tátrában találtak: megdőlt a rekord

Ennyi zerge még sosem élt ott.

Alaposan meglepte a szakembereket a hagyományos tátrai őszi zergeszámlálás eredménye - írja a magas-tatra.info.

A tavaszi zergeszámlálást követően kedvezőtlen hírek érkeztek a Tátrából, mert a legutóbbi tél az elmúlt 50 évben sosem tapasztalt nagyságú zergepusztulást okozott. Ehhez képest a helyzet most több, mint jó.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Tátra szlovák és lengyel oldalán működő nemzeti parkokban rekordszámú, 1431 zergét számoltak össze, közülük 1010 egyedet a szlovák oldalon, ebből 75 volt zergegida. A lengyel oldalon 421 zergét számoltak meg, köztük 46 gidát.

"Nem számítottunk erre az eredményre. A biztonság kedvéért többször is felülvizsgáltuk a zergeszámlálás során kitöltött számolólapokat, de az eredmény egyértelmű" – mondta el Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.

"Bár alacsonyabb számokra számítottunk, megerősítést nyert, amit már tavasszal is elmondtunk, amikor jeleztük, hogy a nagy számú zergepusztulás ellenére korai lenne drámai következtetéseket levonni, ezzel meg kell várni az őszi zergeszámlálás eredményét, amikor a fiatal zergék már nagyobbak és aktívabbak lesznek. Ezúttal az időjárás is mellettünk volt, amely az előző évekhez képest tökéletes volt. Feltételezhető, hogy az idei zergeszámlálás eredménye nagyon közel van a zergeállomány valós nagyságához" – mondta Hybler.

A számlálás eredményei azt mutatják, hogy a zergék többsége a Bélai-Tátrában él. Ebben az évben azonban olyan helyszíneken is találkoztak zergékkel, ahol eddig nem éltek ezek az állatok.

Kommentek:

Top 0