• Belföld
Faktor

Erőszakkal vitték el az állatvédők kutyáit, mert hangosan ugattak

A Futrinka Egyesület mindent megtett, hogy visszaszerezze a jogtalanul elvitt állatokat.

Szerda délelőtt közterületfenntartók, rendőrök és a budaörsi sintértelep munkatársai jelentek meg a Futrinka Egyesület bérelt tanyáján. Állítólag mindenféle hivatalos irat felmutatása nélkül elvittek nyolc kutyát az állatvédőktől azzal, hogy a maradék tízért még visszajönnek. A helyszínen lévő munkatársnak a rendőrök azt mondták, csak biztosításként vannak itt, de amennyiben nem engedi be őket, akár 72 órára őrizetbe kerülhetnek.

Mindezt Mosó Adrienntől, az egyesület elnökétől tudta meg a 24.hu, miután valaki jelezte: tucatnyi kutyát vittek erőszakkal sintértelepre. Kiderült, a tanyán 18 eb volt, német dogok és magyar vizslák vegyesen.

Egyszerre nyolc állatot tudtak elvinni, mielőtt azonban a gyepmester visszatért volna, a megmaradt tíz kutyát gyorsan biztonságba helyezték. Estére pedig a másik nyolcat is kihozták az ebrendészettől, jelenleg mind a 18 állat biztonságban van ideiglenes befogadóknál, a telep üres.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Itt élnek a kutyákA Német Dog Fajtamentés a Futrinka Egyesület egyik csoportjaként működik, összesen 120 kutyát gondoznak részben piliscsabai bérelt tanyákon, ideiglenes befogadóknál és családi kutyapanziókban. Az egyesületnek saját telephelye nincs.

  Tavaly novemberben egy külterületi, négyhektáros lovarda egy kis részét bérelték ki Piliscsabán, a Garancsliget Lakópark szomszédságában. A kutyák itt egy istállóban, fedett helyen vannak, már ez előrelépés az eddigi szabadtéri kennelekhez képest – mondta Mosó Adrienn. A bérlemény 20 kutya ellátására alkalmas, a támogatók és az örökbefogadókkal való kapcsolattartást szolgálja.

  Beszerezték a szükséges engedélyeket, és decemberben 18 kutyával be is költöztek. Ők este hattól reggel 8-ig az istálló épületébe vannak bezárva, napközben pedig önkéntesek gondozzák, sétáltatják őket.

  Az ugatás zavarja a szomszédokatIdén márciusban a lakópark egyik lakója birtokháborításért a település jegyzőjéhez fordult, mert szerinte a kutyák ugatása zavarja a környéken élőket. Az illető 45 támogató aláírással kereste meg panaszával az önkormányzatot. A jegyző április 13-án határozatot hozott, hogy a Futrinka Egyesület köteles megszüntetni a jogsértő állapotot. Nem tudni, ez pontosan mit jelent.

  Mosó Adrienn azt mondta, a szomszédokat az ugatáson kívül zavarja a kutyák által az erdős, külterületi részen hátrahagyott ürülék, a támogatók és örökbefogadók autói, illetve megrémíti őket az önkéntesek, mint “kétes alakok” jelenléte.

  Az egyesület is aláírásgyűjtésbe kezdett, 72 szomszéd támogatta aláírásával maradásukat, köztük a telephez legközelebbi, mintegy 100 méterre lévő ingatlan tulajdonosa. A futrinkások szerint az istállóba zárt 18 kutya éjjel nem ugat, hanem alszik, ellentétben a lakóparkban lévő, kertben tartott 40 ebbel – megszámolták. Mosó Adrienn szerint az egész eljárás jogtalan és törvénysértő, ezért bírósághoz fordultak.

  Kommentek:

  Top 16